NASA ontdekt kleinste exoplaneet ooit

Astronomen hebben de tot nu toe kleinste planeet rond een ander ster dan onze Zon ontdekt. De Kepler-37b is nauwelijks groter dan de maan.
Kepler-37b (tweede van links) is net iets groter dan de maan.

De exoplaneet draait rond Kepler-37 met twee andere planeten waarvan één wat kleiner dan Venus en de andere duidelijk groter dan Kepler-37b is. Alle drie wentelen dichterbij de ster dan Mercurius rond de Zon. Het sterrenstelsel bevindt zich op zowat 210 lichtjaar van ons in het sterrenbeeld Lyra.

Vermoedelijk gaat het om een wereld van gesteente, zonder lucht en water, lijkend op "onze" Mercurius maar duidelijk kleiner. Leven is er wellicht dan ook niet mogelijk op de exoplaneet. De astronomen benadrukken dat de vondst nog maar eens bewijst dat verre planetaire systemen duidelijk van het onze kunnen verschillen.

Exoplaneten

Exoplaneten zijn planeten die om een andere ster draaien dan onze Zon. De eerste waarneming van zo’n planeet dateert al van halfweg jaren 90. Intussen staat de teller al op 854 exoplaneten. Het overgrote merendeel van die exoplaneten zijn grote gasreuzen à la Jupiter, belachelijk groot en onbewoonbaar dus.

Die planeten zijn dan ook het gemakkelijkst te spotten. Dankzij de technologische vooruitgang worden er echter de laatste jaren ook meer en meer Aarde-achtige planeten gevonden. Planeten die aan de voorwaarden voldoen om leven, zoals wij dat kennen, toe te laten.

Meest gelezen