Schooldeuren sluiten voor 52.000 Deense leerkrachten

52.000 Deense leerkrachten konden hun school vandaag niet binnen. De directies van tal van scholen weigerden hen de toegang als gevolg van een aanslepend geschil over een wijziging van werkuren. Ruim een half miljoen Deense leerlingen kregen hierdoor vandaag geen les.

Volgens de Deense onderwijsvakbonden kregen 52.000 leerkrachten vandaag geen toegang tot hun schoolgebouwen als gevolg van een lock-out georganiseerd door hun directies. Die reageerden daarmee op een aanslepend conflict over een wijziging van werkuren.

Sinds eind vorig jaar onderhandelen de Deense Lokale Overheid (LGDK) en de onderwijsvakbonden over een onderwijshervorming. Die zou directies zeggenschap geven over het aantal uren dat leerkrachten voor de klas moeten staan en hoe ze de rest van hun tijd moeten indelen. De onderwijsvakbonden voelen hier weinig voor en willen het huidige systeem behouden.

Alle gesprekken draaiden tot nu toe op niks uit. Zelfs de tussenkomst van een bemiddelaar bracht geen soelaas. Het conflict culmineert nu in een lock-out. Hoe lang die zal duren, is niet zeker.

"Dezelfde regels voor leerkrachten als voor andere werknemers"

Doordat de leerkrachten niet aan de slag konden, misten ruim een half miljoen Deense leerlingen vandaag hun lessen. Ook 300.000 studenten uit het hoger onderwijs kregen geen les. De leerkrachten zelf trokken in het hele land de straat op om tegen de hervormingen te protesteren.

"We zijn bereid meer tijd in het klaslokaal door te brengen, maar er moet een bepaalde grens zijn", zegt Gordon Orskov Madesen van de onderwijsbonden. "We hebben ook nood aan voldoende voorbereidingstijd om elke les opnieuw kwaliteitsvol onderwijs te geven."

"Wij vinden niet dat het aan de onderwijsvakbonden is om te beslissen hoe leerkrachten hun werktijd indelen", reageert Michael Ziegler van de LGDK op zijn beurt. "Individueel overleg tussen de leerkracht en de directie moet aan de basis liggen van de tijdsindeling van een leerkracht. Leerkrachten moeten dezelfde regels hebben als andere werknemers."

"Studenten zullen niet achterop raken"

"Ik had natuurlijk liever gehad dat het niet zo ver had moeten komen", zegt de Deense premier Helle Thorning-Schmidt. "De uitsluiting kan de gesprekken misschien wel opnieuw in beweging brengen." Minister van Onderwijs Christine Antorini zegt dat de regering "verzekert dat studenten niet achterop raken met hun opleiding."

De vakbonden beweren dat ze over voldoende middelen beschikken om de lonen van de leerkrachten 2 maanden lang uit te betalen.

Meest gelezen