“Nog steeds etnische zuiveringen in Myanmar”

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vraagt de Europese Unie om de sancties tegen Myanmar niet te snel op te heffen. Volgens de organisatie vinden er in het land nog altijd etnische zuiveringen plaats.

Het protest van Human Rights Watch komt er omdat de Europese Unie vandaag zoals verwacht een einde gemaakt heeft aan de meeste embargo’s tegen het land, met uitzondering van de wapenembargo’s. “Het Westen zal zo minder druk kunnen zetten in haar strijd tegen de schendingen van de mensenrechten in Myanmar“, vreest Phil Robertson van de Azië-divisie van Human Rights Watch.

Zo’n schendingen zouden nog steeds plaatsvinden in de westelijke staat Rakhine. Daar woedt een strijd tussen de autochtone Rakhine-boeddhisten en de islamitische Rohingya-minderheid. Vooral die laatste groep moet het erg ontgelden. Het Rakhine gebied werd meer dan tweehonderd jaar geleden door Myanmar geannexeerd. Al onder de militaire junta, die tot 2011 het land regeerde, weigerden de autoriteiten de moslims het staatsburgerschap te geven. Daar is sinds de hervormingen niets aan veranderd. In 2012 laaiden de vijandelijkheden weer op. Intussen zouden al meer dan 100.000 mensen uit de regio verdreven zijn en is er al melding gemaakt van 211 dodelijke slachtoffers.

“Politie kijkt gewoon toe”

Volgens Robertson doet de overheid in Myanmar te weinig om de misdaden tegen de groep te onderzoeken of om de overtreders te straffen. “Vaak stonden de autoriteiten gewoon toe te kijken of ondersteunden ze zelfs de aanvallers.” Zo bleek ook uit beelden die de BBC onlangs toonde en waarop te zien is hoe politieagenten niets ondernemen terwijl moslims worden aangevallen.

Hervormingen

De oproep van Human Rights Watch komt er ondanks de verregaande politieke, sociale en economische hervormingen die al in Myanmar plaatsvonden nadat de huidige regering in maart 2011 na democratische verkiezingen aan zet kwam. Die slaagde erin het Westen te overtuigen om de meeste sancties die het land eerder werden opgelegd op te heffen en is ook op zoek naar nieuwe investeringen. Vorige maand nog was Vlaams minister-president Kris Peeters op economische missie in Myanmar.

Meest gelezen