NASA investeert in 3D-printer die pizza maakt

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een beurs van 125.000 dollar toegekend aan een groep onderzoekers die werken aan een 3D-voedselprinter. Binnen enkele weken hopen de makers van het toestel met succes een pizza te "printen".

Het lijkt een idee uit een sciencefictionfilm, maar zo vergezocht is het in feite niet. Er wordt al langer gewerkt aan de technologie. Een prototype van de printer werd vorig jaar gebruikt om chocolade op een koekje te krijgen.

De NASA heeft ook een zeer ernstig doel op langere termijn. De 3D-voedselprinter moet het mogelijk maken om astronauten maaltijden te leveren tijdens lange ruimtereizen, bijvoorbeeld naar Mars.

Hoe werkt het? De 3D-printer gebruikt cartridges, zoals elke gewone printer, en daarin zitten basisingrediënten in poedervorm. Door de stoffen, zoals suiker, koolhydraten en proteïnen, te combineren zou het toestel een verscheidenheid aan gerechten moeten aankunnen.

De cartridges zullen volgens de onderzoekers zo'n 30 jaar kunnen meegaan. Lang genoeg dus voor een ruimtereis. Het eerste project is het printen van een pizza. Dat zal gebeuren door eerst een laag deeg te printen, die tegelijk gebakken wordt, waarna een mengsel van tomatenpoeder, water en olie op de pizza komt. De bovenlaag zal bestaan uit proteïnen.

Volgens Anjan Contractor, de bedenker van het apparaat, zal in de toekomst wellicht in elke keuken een 3D-printer staan. Omdat er geen verspilling is bij het toestel, zou het ook gebruikt kunnen worden om voedseltekorten op aarde tegen te gaan, luidt het nog.

Een schema van de 3D-voedselprinter:

2013 Getty Images

Meest gelezen