Obama verdedigt verzamelen van data door internetbedrijven

De Amerikaanse president Barack Obama heeft met hand en tand het controversiële spionageprogramma van zijn regering verdedigd. Hij benadrukt dat geen enkel telefoongesprek wordt afgeluisterd en enkel het internetgebruik van buitenlanders wordt gevolgd.
AP2007

De regering-Obama komt voor de zoveelste keer in korte tijd in nauwe schoentjes terecht. Gisteren is bekend geraakt dat de inlichtingendienst National Security Agency (NSA) al zeker 7 jaar dagelijks miljoenen telefoongegevens verzamelt van telecomoperator Verizon. Vandaag is uitgelekt dat de NSA rechtstreekse toegang heeft tot de servers van Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube en Apple.

Volgens de Amerikaanse president worden er geen telefoongesprekken afgeluisterd. Alleen de zogenoemde metadata wordt doorgeven. Dat is informatie zoals het nummer van de beller en de bestemmeling, nummers van telefoonkaarten, de locatie, de duur van het telefoontje en de duur van alle oproepen.

Wat het verzamelen van internetgegevens betreft zou het alleen van toepassing geweest zijn op buitenlanders. Volgens de president helpen de gegevens bij het voorkomen van terroristische aanvallen. Het nieuws is des te opmerkelijk, omdat ze doen denken aan de afluisterpraktijken onder de vorige president Bush, waar Obama een van de grootste critici van was.

Volgens Obama zijn er voldoende waarborgen ingebouwd om de privacy te vrijwaren. Hij zegt wel dat de volledige bescherming van de privacy en 100 procent veiligheid niet samengaan. Democratisch is er volgens hem ook geen probleem, want het Congres heeft er in het verleden meermaals de toestemming voor gegeven. "Als iemand binnen de regering verder wil gaan", aldus nog Obama, "dan moet hij naar een federale rechter trekken".

Meest gelezen