"Christendemocraten moeten druk zetten op Orbán en Erdogan"

Europarlementslid Louis Michel (MR) vindt dat de Europese Volkspartij (EVP), en in het bijzonder Herman Van Rompuy, meer kan doen om het gedrag van de Hongaarse en de Turkse leider bij te sturen. Dat heeft hij gezegd in "Villa politica".

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán (kleine foto) ligt al een tijdje onder vuur. Zo heeft hij in eigen land de mediavrijheid beperkt en de magistratuur helemaal naar zijn hand gezet. "Hongarije is een lidstaat die absoluut de inhoud van de verdragen niet naleeft", zegt Michel daarover. "Het is helemaal geen democratie meer."

Een groot probleem voor Europa, want laat "een democratie zijn" nu een van de toelatingsvoorwaarden tot de unie zijn (zie lager). "Orbán is een autocraat aan het worden en dat in een lidstaat van Europa", zegt Michel. "Europa moet dringend ingrijpen. We verwachten dat José Manuel Barroso - voorzitter van de Europese Commissie - en Hermany van Rompuy - voorzitter van Europese Raad - hiertegen reageren."

"Daarnaast heeft ook de Europese Volkspartij (EVP), de christendemocraten dus, een verantwoordelijkheid, want Orbán is lid van die partij", gaat Michel verder. "Zij kunnen misschien druk zetten op hem, want dit is een gevaarlijk precedent." De gewezen Eurocommissaris dreigt ook met Europese sancties en zwaait met het Europees verdrag. "Europa kan, indien nodig, sancties nemen!"

Druk verhogen op Erdogan

"We kunnen niet aanvaarden hoe de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zich gedraagt", gaat Michel verder. "Hij is zich net als Orbán meer en meer als een autocraat aan het gedragen." De liberaal verwijst naar de recente protesten tegen hem die de Turkse premier hard neerslaat. 

Europa moet volgens hem dan ook de druk vergroten op Erdogan en opnieuw viseert de gewezen minister van Buitenlandse Zaken de EVP. "Die grote partij zou strenger moeten zijn met de leden en de kandidaat-leden. Als zij een standpunt zouden innemen, dan zouden we zowel Orbán als Erdogan in beweging krijgen."

Turkije probeert al decennialang lid te worden van de Europese Unie. Michel vindt dat Europa te weinig gedaan heeft om Turkije op een "eerlijke en deftige manier aan te trekken". De Unie heeft volgens Michel meer te winnen bij een Turkse toetreding dan de Turken zelf. Ankara zelf kijkt intussen meer naar Azië dan naar Europa.

Ieder land dat lid wil worden van de Europese Unie moet voldoen aan de zogenoemde 6 criteria van Kopenhagen. Zo moet een land over stabiele instellingen beschikken, moet het een democratie zijn en moeten mensenrechten gerespecteerd worden. Vooral dit laatste wordt vaak als problematisch gezien bij Turkije. Daarnaast moet het land over een functionerende markteconomie beschikken die kan concurreren met de interne markt en moet het land in Europa liggen. Een laatste criterium is dat het land alle bestaande Europese wetgeving moet implementeren in de eigen nationale wetgeving, het zogenoemde "acquis communautair", een titanenwerk dat tientallen jaren kan duren.

Een van de voornaamste niet-officiële redenen waarom Turkije overigens nog steeds geen lid is van de Unie, is het bevolkingsaantal. Het land zou hierdoor, wat gewicht in de instellingen betreft, het tweede machtigste land in de EU worden na Duitsland.

Meest gelezen