Nederland bespaart maximaal 6 miljard in 2014

De Nederlandse regering gaat volgend jaar maximaal 6 miljard euro extra bezuinigen. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) aan de Tweede Kamer. Ook als de economische cijfers de komende maanden verder tegenvallen, wordt bovenop dat bedrag niet nog eens extra bezuinigd.

Met de beslissing maximaal 6 miljard te besparen in 2014 geeft de Nederlandse regering gevolg aan de oproep van Europees commissaris Olli Rehn. Die stelde in zijn aanbevelingen voor Nederland dat het land volgend jaar 1% van het bruto binnenlands product moet bezuinigen. Dat komt neer op 6 miljard euro.

"We hebben de kogel door de kerk gejaagd en verbinden ons ertoe vanaf volgend jaar voor 6 miljard aan structurele maatregelen te nemen", zei Dijsselbloem in de Tweede Kamer.

Vorige week opperden de fractievoorzitters van de regeringspartijen Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) al dat het kabinet zich op 6 miljard moest richten.

Dijsselbloem geeft toe dat Nederland daarmee ook volgend jaar door de Europese begrotingsgrens van 3% kan schieten. "Maar je mag ervan uitgaan op basis van de uitlatingen van eurocommissaris Rehn dat als we structureel 6 miljard bezuinigen en de cijfers verslechteren, dat de commissie ons dan meer tijd zal geven."

"We houden ons aan de Europese begrotingsafspraken"

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijsselbloem dat uit de verkennende gesprekken die hij de afgelopen tijd met oppositiepartijen voerde over mogelijke bezuinigingen is gebleken dat overeenstemming met de oppositie over een breed pakket aan maatregelen nu niet tot de mogelijkheden behoort. Wel zet hij gesprekken met sommige fracties voort, in de hoop zo veel mogelijk steun in de Tweede en Eerste Kamer te verwerven voor zijn plannen.

Het kabinet heeft eerder steeds gezegd zich bij de omvang van de bezuinigingen te baseren op de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) in augustus. Nu sluit het zich aan bij de aanbevelingen van Rehn, die zich baseert op ramingen uit april.

Volgens Dijsselbloem is dat niet vreemd. "We houden ons aan de Europese begrotingsafspraken, zoals afgesproken in het regeerakkoord. Als de Europese Commissie iets anders had gezegd, hadden we ons daaraan moeten houden." De opgave van 6 miljard is "veel groter dan gedacht en gehoopt, maar daar blijft het dan ook bij."

Meest gelezen