"Geweld tegen vrouwen is wereldwijde epidemie"

Wereldwijd is meer dan een derde van alle vrouwen slachtoffer van fysiek of seksueel geweld en dat veroorzaakt een gezondheidsprobleem dat de proporties van een epidemie aanneemt. Dat staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
AP2013
Een Indiaas meisje op een protestmanifestatie tegen de verkrachting van een 5-jarig meisje.

De overgrote meerderheid van de vrouwen wordt aangevallen of mishandeld door hun echtgenoot of vaste vriend. Veelvoorkomende gezondheidsproblemen als gevolg van het geweld zijn breuken, kneuzingen, complicaties bij de zwangerschap, depressie en andere mentale problemen. Daarnaast lopen vrouwen die het slachtoffer van geweld zijn, ook meer kans om seksueel overdraagbare aandoeningen als syfilis, chlamydia, gonorroe en hiv op te lopen, zegt het rapport.

Het rapport zegt ook dat vier op de tien moorden op vrouwen gepleegd worden door de partner van de vrouw en meer dan 40 procent van de vrouwen die het slachtoffer van partnergeweld werden, houden daar verwondingen aan over. 

"Dagelijkse realiteit"

"Dit is een dagelijkse realiteit voor vele, vele vrouwen", zei Charlotte Watts, een specialist op het gebied van gezondheidsbeleid en een van de auteurs van het rapport. "Het overkomt alle vrouwen, niet alleen arme vrouwen of vrouwen in een bepaald land. Dit is echt een wereldwijd probleem."

Claudia Garcia-Moreno, de tweede auteur van het rapport, wees op enkele recente spraakmakende gevallen van verkrachting in India en Zuid-Afrika, die de aandacht gevestigd hebben op de behandeling van vrouwen. "Deze gevallen verhogen de aandacht voor het probleem, wat belangrijk is, maar we mogen niet vergeten dat er elke dag honderden vrouwen verkracht worden op straat of in hun huis en de krantenkoppen niet halen", zei ze.

Gezondheidswerkers

De WHO heeft richtlijnen uitgevaardigd voor gezondheidswerkers over hoe ze vrouwen kunnen helpen die het slachtoffer van huiselijk of seksueel geweld zijn. Daarin wordt ook benadrukt hoe belangrijk het is om gezondheidswerkers op te leiden om te herkennen wanneer vrouwen het risico lopen op partnergeweld en hoe ermee om te gaan. Dat houdt onder meer in dat men de vertrouwelijkheid van consultaties garandeert, dat men vrouwen adequaat kan doorverwijzen en dat vrouwen die risico lopen op partnergeweld, niet naar hun partner teruggestuurd worden.

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Margaret Chan, zei dat het geweld tegen vrouwen gezondheidsproblemen veroorzaakt van "epidemische proporties". Ze voegde eraan toe: "De gezondheidssystemen van de wereld kunnen en moeten meer doen voor vrouwen die geweld moeten ondergaan."

Meest gelezen