650 miljoen euro moet Somalië uit as doen herrijzen

De Europese Unie trekt de komende 3 jaar 650 miljoen euro uit voor de heropbouw van Somalië. "Het land zou een paradijs kunnen zijn", zegt Rudi Vranckx. "Maar voorlopig blijft het verscholen achter prikkeldraad."

In het Egmontpaleis in Brussel is vandaag een donorconferentie gehouden voor Somalië. Het land is langzaam aan het herstellen van een verwoestende burgeroorlog en is stilaan op de goede weg. De Europese Unie trekt nu de komende drie jaar 650 miljoen euro uit om de overheid in Mogadishu te helpen bij de wederopbouw van de basisvoorzieningen. Tussen 2008 en 2013 trok Europa al 521 miljoen euro uit voor het land.

De Somalische president Hassan Sjeikh Mohamoed was onlangs nog het slachtoffer van een zelfmoordaanslag die hij nipt overleefde. "De aanslagen van Al Shabaab zijn hun laatste stuiptrekking", zegt hij. "Binnenkort zullen ook die ophouden, want Somalië komt stilaan terug op zijn plooi dankzij de steun van de internationale gemeenschap."

De Somalische hoofdstad Mogadishu stond jarenlang bekend als de gevaarlijkste stad van de wereld. De veiligheidssituatie is al een pak beter, maar zelfmoordaanslagen en ontvoeringen zijn nog steeds dagelijkse kost. VRT-journalist Rudi Vranckx (foto) is in Mogadishu en kan zich naar eigen zeggen enkel verplaatsen met een zwaarbewapende escorte.

Grote delen van Mogadishu liggen in puin. "Oorlog en extremisme hebben hier alles verwoest", zegt hij. Volgens hem zou het land nochtans een paradijs kunnen zijn, "maar voorlopig blijft het verscholen achter prikkeldraad. De Somaliërs worden heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop".

10 jaar zonder centraal bestuur

In 1992 wordt de Somalische dictator Said Barre omvergeworpen. Het wordt het begin van een verwoestende burgeroorlog. De Verenigde Naties sturen 3.000 vredessoldaten naar het land en de Verenigde Staten stellen voor om de VN-operatie te begeleiden. In eerste instantie lijkt de operatie een succes te worden, maar nadat eerst 30 blauwhelmen worden gedood en daarna 18 Amerikanen sneuvelen, trekken zowel de VS als de VN hun troepen terug.

Het land valt zonder centraal bestuur en islamitische rechtbanken springen in het machtsvacuüm dat ontstaat. Tegen 2006 controleren de radicaalislamitische groeperingen nagenoeg het hele land. Intussen wordt met internationale steun een machteloze regering van nationale eenheid in het zadel gelicht. In eerste instantie heeft de eenheidsregering niet meer dan enkele straten in de hoofdstad in handen, maar langzaamaan sluiten gematigde islamitische krachten er zich bij aan.

Vooral de aan Al Qaeda gelieerde groepering Al Shabaab blijft weerstand bieden. Tussen 2011 tot 2012 wordt Al Shabaab verjaagd uit grote stukken van het land door een gemeenschappelijke actie van het Somalische leger, het Keniaanse leger en de Afrikaanse vredesmacht AMISOM.

Ongeveer een jaar geleden is het federale parlement in Mogadishu officieel ingehuldigd en heeft het land voor het eerst in tien jaar opnieuw een permanente centrale overheid. De regering staat nu voor de aartsmoeilijke opdracht om het land opnieuw op te bouwen. Intussen geeft Al Shabaab zich niet gewonnen en blijft het aanslagen plegen.

Volg Rudi Vranckx in Somalië:

Meest gelezen