Wall Street-bankiers hebben kritiek op Republikeinen

De toplui van de grootste Amerikaanse banken vinden dat het geblokkeerde conflict over de begroting van de VS een gevaar voor het economisch herstel vormt. Dat vertelden ze vanavond aan president Barack Obama.

Vanavond diende zich een hoog gezelschap aan in het Witte Huis om er president Barack Obama te briefen over de financiële toestand van het land. Onder hen waren de toplui van banken zoals Citigroup, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Wells Fargo.

De "government shutdown", maar vooral de politieke impasse over de verhoging van het schuldplafond gaf de bankiers kopzorgen. Als er tegen 17 oktober geen akkoord is over dat schuldplafond, dreigt de VS niet langer de schulden te kunnen betalen. In de zomer van 2011 werd een dergelijke crisis op het nippertje vermeden.

De Republikeinen in het Congres weigeren om dat plafond te verhogen als de "Obamacare", de algemene ziekteverzekering die vandaag ingang heeft gevonden, niet wordt uitgesteld.

"Je kan deze zaken aanvallen op een politiek forum, maar niet als een dreiging van de VS om de schulden niet langer te betalen", verweten de bankiers de Republikeinse partij. Ze waarschuwen voor zware economische gevolgen en een nieuwe crisis als dat moest gebeuren. Het is erg uitzonderlijk dat de topbankiers zich met politieke kwesties inlaten.

Obama schrapt reizen naar het Verre Oosten

Om te besparen heeft president Obama twee reizen naar Aziatische landen afgezegd. Obama moest normaal gezien op 11 oktober aankomen in Maleisië. Tijdens zijn reis naar het zuidoosten van Azië zou hij ook deelnemen aan een top van de APEC-landen, die maandag van start gaat op het Indonesische eiland Bali. Na deze bijeenkomst zou Obama doorreizen naar Brunei en de Filipijnen.

Het is nog niet duidelijk of Obama de bijeenkomst van de APEC-landen en het bezoek aan Brunei heeft geschrapt, maar zeker is wel dat John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, in de plaats van Obama naar Maleisië en de Filipijnen zal gaan. Volgens de Maleisische premier Najib Razak heeft Obama "zijn teleurstelling meegedeeld over het feit dat hij zich niet naar Maleisië kan begeven". Volgens hem is de beslissing van Obama een gevolg van de begrotingscrisis.

Omdat in de nacht van maandag op dinsdag in het Amerikaanse Congres geen akkoord bereikt is over de begroting, is de zogenoemde "shutdown" van start gegaan: de sluiting van alle niet-essentiële overheidsdiensten.

Meest gelezen