"Driedubbele vleesproductie nefast voor gezondheid en milieu"

De internationale publicatie "Meat Atlas", van Friends of the Earth Europe en de Heinrich Böll Foundation, moet mensen ervan bewustmaken hoe het eraan toegaat in de vleessector. Er wordt nu wereldwijd drie keer zoveel vlees geproduceerd als in 1980, en Europa is bij de grootste producenten. Het rapport moet aantonen hoe nefast dat is voor milieu en gezondheid.

In "Meat Atlas" worden feiten en cijfers weergegeven over de huidige vleesproductie. De makers ervan, die konden rekenen op de hulp van heel wat experts, willen mensen niet aanmoedigen om geen vlees meer te eten, maar wel om dat op een andere en verantwoorde manier te doen.

"Elke keer wanneer we vlees eten, maken we een politieke keuze", zegt Adrian Bebb van Friends for the Earth Europe. "We hebben een impact op het leven van mensen, op het milieu, de biodiversiteit en het klimaat."

Volgens het rapport is die impact groot. Wereldwijd verbruikt de landbouw 70 procent van het beschikbare zoetwater, waarvan een derde naar veekwekerijen gaat. Om een kilo rundvlees te produceren is 15.500 liter water nodig. Bijna een derde van de beschikbare grond wordt gebruikt om veevoeder te kweken. "En dat terwijl kleine landbouwers hun land en levensonderhoud verliezen. Die schnitzel op ons bord brengt de voedselzekerheid van een hoop mensen in het zuiden in gevaar", luidt het.

De initiatiefnemers vragen de Europese instellingen om mee dat bewustzijn te vergroten. "Mensen staan ervoor open om meer te betalen voor kwaliteitsvlees, maar het is aan de Europese Unie om hen erover te informeren", aldus de organisaties.

Meest gelezen