"Noord-Korea schond en schendt massaal mensenrechten"

Noord-Korea maakte en maakt zich nog steeds op grote schaal schuldig aan het schenden van de mensenrechten. Dat blijkt uit een mensenrechtenrapport van de Verenigde Naties. Volgens de rapporteurs zouden er de voorbije 50 jaar honderdduizenden politieke gevangenen omgekomen zijn in Noord-Koreaanse strafkampen. De rapporteurs willen dat de VN-Veiligheidsraad Kim Jong Un persoonlijk voor deze misdaden verantwoordelijk stelt. Noord-Korea ontkent de aantijgingen.
AP2014
Betogers in Seoul eisen de vrijlating van een Amerikaanse missionaris.

Volgens de rapporteurs maakt het Noord-Koreaanse regime zich schuldig aan "systematische en uitgebreide" schendingen van de mensenrechten. In veel gevallen gaat het om misdaden tegen de mensheid.

Zo zouden er de afgelopen 50 jaar naar schatting honderdduizenden politieke gevangenen omgekomen zijn. "Ze zijn geleidelijk geëlimineerd door opzettelijke uithongering, dwangarbeid, executies, folteringen en geweld", stellen de onderzoekers. Anderen werd het recht op voortplanting ontzegd door gedwongen abortus en kindermoord. Zo is er het geval van een jonge vrouw die haar eigen kind moest verdrinken.

Volgens Michael Kirby, oud-rechter van het Australische hooggerechtshof en hoofd van de VN-commissie die de menserechtensituatie in Noord-Korea onderzocht, zijn er "mogelijk honderden" Noord-Koreaanse hoge functionarissen voor die zwaarste misdaden verantwoordelijk.

"Kim Jong Un persoonlijk aansprakelijk"

De experts betichten de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un ervan dat hij persoonlijk verantwoordelijk is voor de misdaden tegen de mensheid. Ze willen dat de VN-Veiligheidsraad het Internationaal Strafhof in Den Haag de opdracht geeft om na te gaan of er een gerechtelijke procedure tegen hem kan worden opgestart.

Nog volgens de commissieleden is het aantal kampen en politieke gevangenen de afgelopen jaren afgenomen. Dat is onder meer het gevolg van de sluiting van enkele kampen, overlijdens en door het vrijlaten van gevangenen. Maar ze schatten het huidige aantal politieke gevangenen in de vier grote gevangenissen tussen de 80.000 en de 120.000.

"De internationale gemeenschap kan nu niet meer zeggen dat ze niet op de hoogte was", aldus Kirby.

Meest gelezen