Nieuw radioactief lek in Fukushima

Er is opnieuw een radioactief lek ontstaan in de beschadigde kerncentrale van Fukushima in Japan. Uit een opslagtank is ongeveer honderd ton water met hoge waarden radioactief materiaal gelekt. Dat heeft Tepco, de operator van de centrale, meegedeeld. Het gaat om het grootste lek sinds augustus, toen ongeveer 300 ton hoog radioactief water uit een ander reservoir was gelekt. De kerncentrale van Fukushima raakte drie jaar geleden ernstig beschadigd bij een aardbeving en de daaropvolgende tsunami.

Het lek aan de opslagtank werd afgelopen nacht ontdekt. Het gaat om het grootste lek sinds augustus, toen ongeveer 300 ton hoog radioactief water uit een ander reservoir was gelekt. Het gaat om gedeeltelijk behandeld water dat kort na de kernramp besmet geraakte. Het niveau van radioactiviteit ligt hoger dan bij vorige lekken. Volgens operator Tokyo Electric Power echter is het lek vanmorgen gedicht en heeft het water de Stille Oceaan niet bereikt.

Bij de kernramp van 11 maart 2011 trad in drie van de zes reactoren in de Fukushima Daiichi-kerncentrale een kernsmelting op. Tepco injecteert sindsdien water in de reactoren om ze koel te houden. Maar er zijn regelmatig lekken in de meer dan 1.000 reservoirs waarin het radioactieve koelwater wordt opgeslagen.

Meer doden na, dan tijdens de kernramp

Overigens raakte vandaag ook bekend dat er de afgelopen drie jaar meer mensen overleden zijn aan de gevolgen van stress en andere gezondheidscomplicaties dan tijdens de aardbeving en tsunami zelf.

Uit de officiële cijfers blijkt dat er sinds 11 maart 2011 in totaal 1.656 mensen zijn overleden, tegenover 1.607 op de dag van de ramp. De lokale overheid wijt de latere overlijdens onder meer aan het feit dat tienduizenden mensen op een erg dramatische manier gedwongen zijn om hun vertrouwde omgeving te verlaten. In de cijfers zitten ook de zelfdodingen vervat. De meesten onder hen zijn nog steeds niet naar huis kunnen terugkeren.

De ramp heeft in de hele provincie Fukushima in totaal het leven gekost aan meer dan 18.000 mensen.

Meest gelezen