Wereldgezondheidsorganisatie wil seksuele voorlichting vanaf 12 jaar

De Wereldgezondheidsorganisatie lanceert aan de vooravond van Wereldvrouwendag een nieuwe richtlijn omtrent het vermijden van ongewenste zwangerschappen. Momenteel zijn er wereldwijd naar schatting 222 miljoen meisjes en vrouwen die aan familieplanning willen doen, maar nog geen enkele vorm van anticonceptie gebruiken. Vroeger starten met seksuele opvoeding en een betere toegang verzekeren tot contraceptiva zijn dus echt prioritair, zegt de World Health Organisation.
VILLAREAL / BSIP

Een van de maatregelen die de WHO in zijn nieuwe richtlijn opneemt, is de nood aan correcte seksuele opvoeding voor jongeren, met de klemtoon op het gebruik van en de toegang tot anticonceptie. Pubers moeten aan contraceptiva kunnen geraken zonder de uitdrukkelijke toestemming van hun ouders.

Jong geleerd, is oud gedaan, en dat geldt zeker voor seksuele opvoeding zegt de World Health Organisation. "Onderzoek wijst uit dat de ideale leeftijd om met seksuele opvoeding te beginnen 12 of 13 jaar is, maar men kan er al mee beginnen vanaf 10 jaar", verklaart dr. Flavia Bustreo, directeur-generaal voor Familiezaken, Vrouwen en Kindergezondheid bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Seksuele opvoeding is niet enkel een taak van scholen, ook thuis moet er aandacht aan besteed worden. Toch is de rol die het onderwijs hierin speelt van groot belang "omdat heel wat ouders zich niet aan dit onderwerp wagen, zeker niet in Afrika", meent dr. Bustreo.

"Anticonceptie cruciaal voor rechten en gezondheid van vrouwen"

In de nieuwe richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie staat dat iedereen die anticonceptie wil gebruiken daar correcte en gedetailleerde informatie over zou moeten krijgen. "De beschikbaarheid van correcte informatie en ondersteunende diensten is cruciaal, niet enkel om de rechten van vrouwen de beschermen maar ook voor hun gezondheid", zegt dr. Bustreo. "Een gebrek aan anticonceptie zorgt ervoor dat maar liefst 6 op de 10 vrouwen in lageloonlanden het risico lopen om in hun leven ongewenst zwanger te worden."

Vooral vrouwen moeten dus bewust kunnen kiezen voor anticonceptie, maar dan wel zonder de uitdrukkelijke goedkeuring van hun partner. Toch wil Marleen Temmerman, directeur van het WHO-departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek, waarschuwen voor de neveneffecten van richtlijnen. "We moeten opletten dat onze inspanningen vanuit de WHO niet leiden tot een inbreuk op de mensenrechten. Het is cruciaal voor vrouwen - en eigenlijk ook voor mannen - om goed te begrijpen hoe contraceptie werkt. Daarnaast moet iedereen vrij kunnen kiezen uit de verschillende anticonceptiemethodes, en ook blij kunnen zijn met de keuze die ze maken."


 

Meest gelezen