"We zadelen onze kinderen op met een bijzonder zware erfenis"

Van de week is het nieuwe klimaatrapport van de Verenigde Naties uitgelekt en dat voorspelt een waar doemscenario. Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap in Kopenhagen, waarschuwt in "Bonus" op Radio 1 dat de huidige generaties -onze kinderen en kleinkinderen dus, en niet de volgende generaties- zullen af te rekenen krijgen met de klimaatverandering.
De gevolgen van de wekenlange storm in Groot-Brittannië.

Bruyninckx stelt dat de regerings- en wereldleiders zich momenteel baseren op de voorspelling dat de aarde gaat opwarmen met 2 graden. Maar het nieuwe klimaatrapport maakt gewag van een opwarming van 3 tot 4 graden. "Dat is een heel andere realiteit", benadrukt Bruyninckx.

De gevolgen die een opwarming met 4 graden met zich meebrengen zullen groter zijn dan een opwarming met 2 graden. "De stijging van de zeespiegel zal sterker zijn, er zullen veel meer klimaatvluchtelingen zijn (die we echt niet uit Europa gaan kunnen houden), en ons landbouw- en watersysteem zal veranderen", legt Bruyninckx uit. "Het is veel fundamenteler dan wat we in Vlaanderen met het Sigmaplan (verhogen van de dijken om overstromingen beter aan te kunnen) aan het doen zijn."

Water wordt in Vlaanderen een écht probleem

Wie denkt dat het doemscenario geldt voor volgende generaties, denkt verkeerd. De VN voorspelt een doemscenario tegen het jaar 2100. "De generatie die vandaag geboren wordt, zal dit allemaal meemaken. Het gaat over onze kinderen en kleinkinderen", zegt Bruyninckx. 

Toch lijkt de klimaatverandering voor de meeste mensen een ver-van-mijn-bedshow, ook al omdat de kleine gevolgen die vandaag voelbaar zijn (zoals het overslaan van de winter) als aangenaam worden beschouwd. "Als je die kleine gevolgen op lange termijn bekijkt, dan zijn de voordelen natuurlijk gering in vergelijking met de nadelen die we gaan hebben. Zo wordt in Vlaanderen water een écht probleem: we zullen te weinig hebben (de zomers worden voorspeld veel droger te zijn) en bij piekmomenten veel te veel", aldus Bruyninckx. "We zadelen onze kinderen op met een bijzonder zware erfenis."

Problematiek vertalen in dingen die mensen aanspreken

Volgens Bruyninckx is er een soort van mediamoeheid bij de mensen en kan dat opgelost worden door de hele problematiek te vertalen in dingen die mensen aanspreken. Het gaat over heel concrete dingen (ons mobiliteitsgedrag, ons voedsel, enz.) die we ieder dag in eigen hand hebben en waar de overheid kan op inspelen.

Bruyninckx geeft het voorbeeld van de stad Kopenhagen, waar hij woont en waar geen files zijn. "Kopenhagen situeert zich qua grootte tussen Antwerpen en Brussel. De mobiliteit is daar fundamenteel anders aangepakt. Je kan die dingen anders aanpakken en dichter bij mensen brengen."

Bruyninckx omschrijft de auto in Kopenhagen als een nadeel. "In Kopenhagen wil men klimaatneutraal worden tegen 2015. Er zijn fietspaden van hoge kwaliteit en er is zeer goed openbaar vervoer, 24 uur op 24 uur."

"Politieke partijen zien potentieel niet"

Bruyninckx stelt vast dat de klimaatverandering geen verkiezingsthema is bij de politieke partijen. "Ik denk dat er een generatie kiezers is die zich begint af te vragen "bon, dit zijn de problemen die de 21e eeuw gaan kleuren en waar ik in mijn leven zal moeten omgaan". Ik ben verrast dat de partijen het potentieel niet zien."

Bruyninckx is ervan overtuigd dat de klimaatverandering wel vanzelf op de politieke agenda gaat komen: "Vorig jaar in juni stond half Duitsland onder water, dit jaar was het de beurt aan Zuid-Engeland, in de achtertuin van Cameron. In Australië heb je de grootste overstromingen, branden en mislukte oogsten tegelijkertijd. In de VS heb je nu al een gigantische droogte in Californië en vreselijke winter."

Meest gelezen