Tsunamialarm opgeheven na aardbeving in Chili

Het tsunamialarm dat was afgekondigd voor zowat de hele westelijke kust van Zuid-Amerika, is intussen opgeheven. Het noorden van Chili, in Zuid-Amerika, is afgelopen nacht getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 8,2. Het hypocentrum lag in zee, op een honderdtal kilometer van de kuststad Iquique. Er volgden verschillende zware naschokken. Er zouden zes doden gevallen zijn.
Inwoners van Antofagasta brengen de nacht op straat door.

De aardbeving deed zich voor omstreeks 20.45 uur lokale tijd. Het hypocentrum lag op 95km van de kustplaats Iquique. Eerst werd gesproken van een kracht van 7,8, maar die nam nog toe tot 8,2. "Alle straatverlichting sprong plotseling aan, mensen liepen in paniek de straat op. Er volgden meteen verschillende naschokken", vertelt Véronica Castillo vanuit Arica.

De telefoonlijnen en watervoorzieningen zijn niet getroffen, maar in verschillende regio's zijn er wel stroomonderbrekingen. Volgens de eerste berichten zouden er zes doden en zestien zwaargewonden gevallen zijn. De Chileense president Michelle Bachelet heeft de regio's Arica en Tarapacan nabij de Peruviaanse grens uitgeroepen tot rampgebied. Ze zal vandaag de getroffen gebieden bezoeken.

De aardschokken waren vooral voelbaar in de regio's Arica, Iquique en Antofagasta, op 1.800km ten noorden van Santiago. Vanuit hoofdstad Santiago was de beving amper voelbaar. "De lampen bewogen enkel een beetje.

Uit de eerste nieuwsberichten bleek dat het noorden getroffen was. Daar verwachtte men al geruime tijd een aardbeving. "Sinds half maart zijn daar al verschillende schokken geweest", vertelt Agnes Valvekens vanuit de Chileense hoofdstad. Eigenlijk was het land zich al even aan het voorbereiden op wat hen te wachten stond.

"De laatste weken zijn er verschillende evacuatie-oefeningen geweest, want meestal verwacht men na een zware aardbeving ook een tsunami. Vier jaar geleden werd de aardbeving pas later gevolgd door een tsunami, toen de autoriteiten dachten dat het grootste gevaar geweken was. Toch blijft men over het algemeen rustig. De autoriteiten hebben geleerd uit het verleden, maar dat geldt ook voor de bevolking."

Volledige kustlijn geëvacueerd

De Chileense nationale veiligheidsdienst ging meteen over tot de evacuatie van de volledige kustlijn. Dit verliep in eerste instantie nogal chaotisch, omdat iedereen tegelijk naar hoger gelegen gebieden probeerde te vluchten. De eerste tsunamigolven hadden het noorden van het land bereikt, en konden vanuit Pisagua doordringen tot Punta Arenas in het uiterste zuiden. De Chileense marine had golven opgemeten van twee meter hoog.

Het tsunamialarm dat van kracht was voor nagenoeg de hele westelijke kust van Zuid-Amerika, is intussen opgeheven. "Metingen van het zeeniveau wezen erop dat er een tsunami op komst was. Maar lokale autoriteiten kunnen aannemen dat het gevaar geweken is als er geen grote golven zijn waargenomen twee uur na de geschatte tijd van aankomst of als er de laatste twee uren geen schadelijke golven zijn aangekomen", zegt het Pacific Tsunami Warning Center. Omdat plaatselijke omstandigheden een invloed hebben op de gevolgen van een tsunami laat het centrum de beslissing om het alarm af te blazen wel over aan de plaatselijke autoriteiten.

Ook andere Zuid-Amerikaanse landen namen voorzorgsmaatregelen. In Peru werd de zuidelijke kustregio in staat van paraatheid gebracht en in Lima werden de wegen langs de kust afgesloten.

"Deze maatregel betekent dat we waakzaam moeten zijn, maar dat wil niet zeggen dat er sowieso een tsunami aankomt", zei de commandant van de Zeemacht Colbert Ruiz. In Ecuador liet president Rafael Correa via Twitter het volgende weten: "We moeten waakzaam zijn langs onze kusten en ons voorbereiden." Momenteel geldt de alarmfase nog in Hawaii en in Indonesië. Daar bestaat de kans op een mini-tsunami.

Chili is gelegen op wat geologen "de Pacifische vuurgordel" noemen. De activiteit in de aardkorst is er bijzonder intens. In februari 2010 werd het land nog getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,8, gevolgd door een tsunami. Er vielen toen meer dan 500 doden.

Meest gelezen