"België pakt smog-probleem incidenteel aan, wij structureel"

In Nederland is er heel wat kritiek ontstaan op het achterblijven van smog-maatregelen. Voor de derde dag op rij is er in het land een hogere concentratie fijnstof gemeten. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn maatregelen, zoals een snelheidsbeperking in België bij een smog-alarm, niet nodig. "België pakt het incidenteel aan, wij structureel", zegt Kees van Luijk aan NOS.

Volgens het Rijksinstituut was er maandag in Nederland sprake van matige smog, die gisteren zwaarder werd en vandaag mogelijk nog wat toeneemt. De waarden in Nederland zijn ongeveer even hoog als die in het zuidoosten van Engeland, waar wel een smog-alarm geldt. Ook in veel andere Europese landen worden er op dagen waarop hogere concentraties fijnstof worden gemeten, maatregelen afgekondigd.

"Je moet niet te snel waarschuwen, want dan loop je het gevaar dat we de volgende keer niet meer serieus worden genomen", zegt Kees van Luijk van het Rijksinstituut aan NOS. "Vandaag ademen we twee keer zoveel fijnstof in dan anders. Voor de meeste mensen is dat niet te merken."

"Wij kiezen voor permanente snelheidsbeperkingen"

Toch komt er veel kritiek op het uitblijven van maatregelen. Vooral mensen met longproblemen zouden volgens sommigen gewaarschuwd moeten worden. "Mensen die gevoelig zijn voor fijnstof hebben daar vandaag iets meer last van, dat klopt", zegt Van Luijk. "Eigenlijk hebben die altijd al hinder, zelfs binnen. De afweging is of je moet waarschuwen voor smog als het grootste deel van de bevolking nergens last van heeft. Wij kiezen ervoor om dat niet te doen."

Het Rijksinstituut vindt de kritiek dat ze niets doen niet terecht. "In België wordt het verkeer aan banden gelegd wanneer de luchtkwaliteit slechter is dan normaal", zegt hij. "Wij doen dat altijd al. Kijk maar naar de permanente snelheidsbeperkingen op de wegen rond de grote steden, waar we lagere snelheden hebben ten voordele van de luchtkwaliteit. In België is gekozen voor een ander regime, waardoor het lijkt alsof wij niets doen. Je zou het ook kunnen omdraaien. België pakt het incidenteel aan, wij structureel."

Meest gelezen