EU breidt sancties tegenover Rusland nog uit

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben op hun top over OekraĂŻne in Luxemburg beslist om de sancties tegenover Rusland uit te breiden. Dat heeft Catherine Ashton bekendgemaakt, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie.
Manuel Valls sprak over de crisis in OekraĂŻne op een herdenking van WOI

De sancties slaan op het bevriezen van de financiële tegoeden van een aantal Russische gezagsdragers en burgers en een visumverbod voor een aantal mensen. De maatregelen moeten nu nog concreet worden uitgewerkt, zegt Ashton.

In een telefonisch gesprek hebben de Britse premier David Cameron (foto) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel de spanningen in OekraĂŻne en de dreiging van een militair ingrijpen besproken. Beide leiders vinden het belangrijk om de illegale bezetting van overheidsgebouwen in het oosten van OekraĂŻne te veroordelen.

Daarna belde Cameron met de Franse president François Hollande. Ook hij veroordeelt het geweld van de afgelopen twee dagen "zeer stevig". Frankrijk en Groot-Brittannië roepen alle partijen op om zich terughoudend te gedragen en in dialoog te treden om een verdere escalatie te voorkomen en een vreedzame oplossing te vinden, klinkt het in een communiqué. Hollande en Cameron hebben ook hun steun uitgesproken voor de regering in Kiev om de presidentsverkiezingen van 25 mei in goede banen te leiden en de verwachte hervormingen door te voeren.

"Rusland zit achter de onrusten"

Volgens de Duitse en Britse regeringen is het duidelijk dat Moskou de onlusten in het oosten van OekraĂŻne dirigeert. "Het lijdt geen enkele twijfel dat de nieuwe escalatie in OekraĂŻne gepland en georganiseerd is door Rusland. De gewapende groeperingen handelen op exact dezelfde manier als de Russen in de Krim", zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

Hague zei al dat de Europese Unie de sancties tegen Rusland moest opdrijven, maar veel van zijn Europese collega's reageerden weigerachtig. "We gaan het probleem niet oplossen met sancties. We moeten er alles aan doen om de conferentie van donderdag in een sereen klimaat te laten verlopen", zei de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn.

Ook Nederland vond het nog wat vroeg om over te gaan tot strengere sancties, "maar we moeten goed voorbereid zijn en strengere economische sancties toepassen als de situatie verergert", klonk het bij de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

"Het spook van de Eerste Wereldoorlog"

Frankrijk en Duitsland zien een belangrijk gevaar in het opkomende nationalisme in de OekraĂŻense crisis en maken de vergelijking met de Eerste Wereldoorlog. De Duitse vicebondskanselier Sigmar Gabriel zegt dat "de geesten van het nationalisme uit de fles gelaten worden in OekraĂŻne", en vindt dat meer diplomatiek overleg nodig is.

"Wapengekletter van de NAVO zal het probleem niet oplossen." De Franse premier Manuel Valls (foto) noemt de crisis in OekraĂŻne "wellicht het grootste gevaar voor de vrede en stabiliteit in Europa sinds de val van de Muur."

AFP

Intussen raakte bekend dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meer waarnemers wil sturen naar OekraĂŻne. De OVSE wil de dialoog aanhalen met de plaatselijke bevolking.

Meest gelezen