Thaise leger houdt leden afgezette regering vast

In Thailand heeft de legertop ex-premier Yingluck Shinawatra, haar zuster en schoonbroer en een aantal regeringsleden opgepakt. Gisteren heeft het leger de macht overgenomen na maanden van politieke chaos. Op enkele plaatsen in het land is er geprotesteerd tegen de coup. De Verenigde Staten schorten hun militaire hulp op.
Een student bij het protest in Bangkok.

Het leger had in totaal 38 mensen gevraagd om zich naar het militaire hoofdkwartier te begeven. Onder hen waren de leden van de afgezette regering en premier Niwattumrong Boonsongpaisan. Ook zijn voorgangster, ex-premier Yingluck Shinawatra (kleine foto), en haar schoonbroer Somchai Wongsawat waren aanwezig. Die laatste was premier voor hij in 2008 door het Hooggerechtshof werd afgezet.

Na afloop van de ontmoeting maakte het leger bekend dat Yingluck, de zuster van de zeer populaire maar controversiële ex-premier Thaksin Shinawatra, haar zuster en haar schoonbroer opgepakt zijn. Ook een aantal andere regeringsleden zouden zijn opgepakt volgens hun medewerkers. Volgens het leger zullen ze "niet langer dan een week" vastgehouden worden, tot het leger een aantal zaken op punt heeft gesteld in het land.

Gisteren waren al enkele politici van de beide grote partijen opgepakt, nadat chef-staf generaal Prayuth Chan-ocha aangekondigd had dat het leger de macht heeft overgenomen van de interim-regering.

Gisteren bleef het op een paar relletjes na vrij rustig in de hoofdstad Bangkok. Wel waren alle scholen en universiteiten gesloten. De tv-zenders zonden allen hetzelfde programma uit, dat van de militaire zender Channel 5. Dat bestaat vooral uit saaie aankondigingen en marsmuziek, wat op de sociale media tot ludiek protest leidde.

Vandaag waren er kleine betogingen tegen de coup in de hoofdstad Bangkok en in Chiang Mai, de thuisstad en machtsbasis van ex-premier Thaksin. De aanwezige militairen bleven afzijdig. 

De meeste tv-zenders zenden intussen opnieuw hun gewone programma's uit. Een aantal satelliet-zenders die gelinkt zijn aan politieke partijen, zenden voorlopig nog niet opnieuw uit.

AP2014

VS schort militaire hulp op

Al blijven de Thailanders vrij rustig, het buitenland is niet te spreken over de staatsgreep.

De Verenigde Staten schorten een hulppakket van 3,5 miljoen dollar op voor het leger in Thailand. 3,5 miljoen dollar is een derde van wat de VS elk jaar aan Thailand geeft. Of ook de rest van het financieel pakket wordt ingehouden, is nog niet beslist. Volgens een woordvoerder denkt Buitenlandse Zaken in Washington daar nog over na. Een Amerikaanse wet verplicht de overheid om alle hulp op te schorten aan landen waar een staatsgreep heeft plaatsgevonden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei gisteren al dat "er geen enkele rechtvaardiging is voor de staatsgreep" en dat die "negatieve gevolgen zou hebben voor de relaties tussen de VS en Thailand". Beide landen zijn bondgenoten in Zuidoost-Azië.

Ook Frankrijk, de Europese Unie en de Verenigde Naties hebben de coup in Thailand in sterke bewoordingen afgekeurd. Japan en Australië betreuren de staatsgreep.

Het is al de vierde keer sinds 2006 dat een verkozen regering van de Shinawatra-familie wordt afgezet door het leger of door het gerecht. In Thailand woedt een machtsstrijd tussen de traditionele elite van royalisten, het leger, de zakenwereld en de Democratische Partij. Tegenover hen staat de partij van Shinawatra die vooral steun krijgt op het platteland en in het doorgaans armere noorden van het land.

Wat niemand durft te zeggen in Thailand, is dat ook meespeelt dat de Shinawatra-familie van gemengd Thais-Chinese afkomst is en dat tenminste bij een bepaald deel van de tegenstanders racistische motieven meespelen.

Stafchef Prayuth had zich tot nu toe neutraal opgesteld in het conflict tussen de regering en de oppositie en leek lange tijd goed te kunnen samenwerken met ex-premier Yingluck Shinawatra.

AP2014

Leger is staat binnen de staat

Het machtige Thaise leger heeft een erg belangrijke rol in het koninkrijk. Het heeft nauwe banden met het koninklijk hof en heeft een erg nationalistische ideologie. Tegelijk is het economisch erg sterk en beheren militairen bedrijven, een eigen bank en een tv-zender.

Van de jaren 50 tot 90 domineerden generaals de politiek in Thailand, rechtstreeks of onrechtstreeks, en daarbij werd bruut geweld tegen tegenstanders niet geschuwd. De laatste keer was dat in 1992 toen koning Bhumibol persoonlijk tussenbeide kwam.

De laatste staatsgreep, die tegen premier Thaksin Shinawatra, dateert van 2006, al was die niet bloedig. Nadien kwamen er nieuwe verkiezingen die echter steeds opnieuw door de Shinawatra-clan gewonnen werden.

Meest gelezen