Britse oorlogsheld (105) krijgt hoogste onderscheiding van Tsjechië

Sir Nicholas Winton is de auteur van een van de meest diepgaande verhalen van humanisme die ooit zijn geschreven. Deze week, op zijn 105e verjaardag, heeft hij te horen gekregen dat Tsjechië hem de hoogst mogelijke onderscheiding zal geven voor wat hij in 1938 heeft gedaan. Toen redde de Engelsman 669 kinderen uit de handen van de nazi's.

Winton zal toetreden tot de Orde van de Witte Leeuw, de hoogste onderscheiding in Tsjechië. In een officiële aankondiging brengt de Tsjechische president Zeman hulde aan Winton's daad. "Hij is een voorbeeld voor de mensheid en een voorbeeld van onbaatzuchtigheid en moed", aldus de president. In oktober van dit jaar zal hij de onderscheiding uitreiken aan de 105-jarige Brit.

Vieren deed hij zijn verjaardag overigens met 100 gasten, vooral kinderen en kleinkinderen van de jongens en meisjes die 76 jaar geleden de treinreis naar Londen ondernamen. Volgens de Britse krant The Guardian zijn er wereldwijd 6.000 mensen die vandaag nog leven, dankzij de moedige daad van Winton.

"Ik handel volgens het motto dat als niets onmogelijk is, er altijd een manier moet zijn om het te doen", zei hij vorige maand nog in een interview met CBS News.

Sir Nicholas Winton wordt in zijn eigen land de "Britse Schindler" genoemd. In 1938 trok de effectenhandelaar van Londen naar Praag. Daar had hij al snel door dat de Duitse bezetting niet zou eindigen met de invasie van Sudetenland. De jonge Brit slaagde er na maanden van voorbereiding in om in totaal acht treinen met (vooral Joodse) kinderen van Praag naar Londen te laten reizen. Hij hield zijn reddingsactie lange tijd voor zich, tot de BBC in 1988 het opmerkelijke verhaal wist op te diepen.

2009: Reconstructie van heldendaad Nicholas Winton

Meest gelezen