"We vrezen voor meer dan 100.000 doden"

Haïti, het westelijke deel van het Caraïbische eiland Hispaniola, is getroffen door een krachtige aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. De eerste dodelijke slachtoffers zijn vanonder het puin gehaald. Het aantal vermisten is erg groot, en er wordt gevreesd voor duizenden doden.

Het epicentrum van de aardbeving lag amper 15 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Port-au-Prince, waar miljoenen mensen wonen. Het ging om de zwaarste aardbeving in meer dan 200 jaar in het gebied. De beving vond gisteren plaats rond 17 uur plaatselijke tijd (23 uur Belgische tijd), in volle avondspits.

Door de aardbeving zijn tientallen gebouwen ingestort: huizen, scholen, kantoren en een ziekenhuis. Huizen in de arme wijken zijn vaak illegaal of slecht gebouwd en stortten in als kaartenhuisjes. Tienduizenden mensen zijn dakloos en brachten de nacht in open lucht door, ook al uit vrees voor naschokken.

Een Amerikaanse ambtenaar heeft huizen in een ravijn zien verdwijnen. "Iedereen hier is geschokt", zegt de man, "de hemel ziet grijs van het stof."

Luchthaven bleef grotendeels intact

Het presidentieel paleis is gedeeltelijk ingestort (foto), maar president René Préval bleef ongedeerd. Préval sprak zijn vrees uit dat er mogelijk duizenden doden zijn, en had het over "onvoorstelbare scènes". "Onder de ingestorte scholen bevinden zich veel doden. De ziekenhuizen zitten overvol. Het is een ramp."

Ook het parlementsgebouw, de kathedraal en het hoofdkwartier van de VN-veiligheidsmacht hebben zware schade opgelopen. De luchthaven zou dan weer grotendeels intact zijn gebleven, wat goed nieuws is voor de internationale hulpverlening.

Een correcte inschatting van het aantal slachtoffers of de situatie is moeilijk omdat niemand een goed overzicht heeft van de situatie ter plekke. De meeste telefoonlijnen liggen ook plat en niet overal is elektriciteit beschikbaar. Maar bij de doden is ook Serge Miot, de bisschop van Port-au-Prince. Zijn lichaam werd gevonden in het puin van het ingestorte aartsbisschoppelijke paleis.

"Het is moeilijk om een precieze schatting te maken van het aantal slachtoffers", zei de Haïtiaanse premier Jean-Max Bellerive tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Er zijn ontelbare gebouwen ingestort. Rekening houdend met het aantal mensen dat zich op het moment van de instorting nog binnen bevond, denk ik dat we moeten vrezen voor meer dan 100.000 doden." President Préval schat het aantal doden op 30 à 50.000.

Voorlopig blijft het moeilijk om contact te krijgen met getuigen van de natuurramp. Vlaming Dirk Vermeyen woont in Port-au-Prince en plaatste een getuigenis op het internet.

Verschillende doden onder de VN-blauwhelmen

Bij de vele dodelijke slachtoffers zijn ook verschillende blauwhelmen. De Verenigde Naties zijn erg actief op Haïti, en hebben er een vredesmacht van zo'n 9.000 blauwhelmen. Tot nu toe zijn er al zeker 8 Chinese, 4 Braziliaanse en 3 Jordaanse blauwhelmen bij de slachtoffers geteld. Ook Hedi Annabi, de chef van de VN-missie in Haïti, is om het leven gekomen.

De VN vreest evenwel dat er nog veel meer slachtoffers zijn. Het VN-hoofdkwartier, een gebouw van 5 verdiepingen, is immers ingestort. Tientallen VN-medewerkers worden nog vermist.

"Ik roep al onze vrienden op om ons te helpen"

Op de beelden uit Haïti is te zien hoe inwoners van Port-au-Prince in paniek en in verwarring door de verwoeste straten lopen. Ze proberen mensen te redden van onder het puin, soms graven ze zelfs met hun blote handen.

De aardbeving is ook gevoeld in de Amerikaanse basis Guantanamo Bay, in het oosten van Cuba, en in de Dominicaanse Republiek. Na de beving is een tsunami-alarm afgekondigd voor Haïti, Cuba, de Dominicaanse Republiek en de Bahama's, maar dat werd later weer afgeblazen.

"Haïti is getroffen door een catastrofe", zei Raymond Alcide Joseph, de Haïtiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten tegen CNN. "Ik roep al onze vrienden op om ons te helpen."

Haïti is het armste land van het westelijk halfrond. Het telt zo'n 9 miljoen inwoners en is een van de dichtstbevolkte landen in de regio. In de overbevolkte hoofdstad Port-au-Prince wonen zo'n 3 miljoen mensen. In 2008 werd de regio nog getroffen door zware orkanen.

Wie wil helpen, kan geld storten voor de slachtoffers. Via deze link kunt u de rekeningnummers van de verschillende ngo's vinden.

Meest gelezen