Obama: gevechtsoperatie in Irak bijna voorbij

De Amerikaanse president Barack Obama heeft bevestigd dat de gevechtsoperaties van zijn leger eind deze maand beëindigd zullen zijn. De overblijvende VS-troepen zullen dan nog tot eind volgend jaar het Iraakse leger opleiden.

Obama deed zijn oproep tijdens een toespraak voor een organisatie van gewonde veteranen. Op 31 augustus zullen de Amerikaanse troepen hun gevechtsoperaties in Irak stopzetten en zullen de Irakezen zelf de verantwoordelijkheid voor de veiligheid overnemen, zei hij.

Dat was eerder al gepland, maar bij het begin van de maand vond Obama het nodig om dat nog eens te bevestigen. Deze maand wil hij overigens het aantal Amerikaanse militairen in Irak verminderen van 81.000 naar 50.000.

Vanaf begin september zullen die dus in principe nog enkel de iraakse eenheden opleiden, maar in de praktijk zal het VS-contingent wellicht ook als ontradingsmacht, dus als stok achter de deur, aanwezig blijven en dat in grote aantallen.

Wel zal die troepenmacht geleidelijk verminderd worden en eind volgend jaar zou het grootste deel van de VS-militairen uit Irak vertrokken zijn.

Problemen in Irak niet van de baan

President Obama was altijd al een criticus van de inval in Irak in maart 2003. Nog voor zijn verkiezing had hij beloofd om de Amerikaanse troepen uit irak weg te halen.

Dat ging echter niet zomaar, want op het ogenblik van zijn verkiezing en ook daarna werd het aantal VS-militairen gevoelig opgevoerd tot 160.000. Met die "surge" en ook met het laten overlopen van tal van soennitische rebellengroepen naar het regeringskamp, kon het geweld in Irak gevoelig worden teruggedrongen.

Sinds begin dit jaar is het aantal militairen gevoelig verminderd en voor Obama en zijn achterban was het nodig  dat er een duidelijke einddatum aan de operatie in Irak gezet werd. Met het oog op de parlementsverkiezingen in de VS dit najaar is dat niet onbelangrijk voor de president.

Daarmee zijn de problemen in Irak zelf nog niet van de baan. Regelmatig zijn er nog steeds aanslagen, maar de corruptie van de administratie en de interne politieke onenigheid zijn de grootste problemen. Vijf maanden na de parlementsverkiezingen zijn de grote partijen er nog altijd niet in geslaagd om een regering te vormen. 

 

Meest gelezen