Doden bij "broodrellen" in Tunesië en Algerije

Bij "broodrellen" in het westen van Tunesië zijn er dit weekend nu al zeker acht mensen gedood. Ook in buurland Algerije zijn er doden gevallen bij sociaal protest.

Volgens de regering hebben betogers gisteravond overheidsgebouwen aangevallen in de stad Thala, in het westen van het land. De politie heeft daarop geschoten en daarbij zouden zeker drie doden zijn gevallen. Er is ook sprake van een tiental gewonden.

Vanochtend is het dan tot onlusten gekomen in Kasserine, in de buurt van Thala. Daar zouden vijf mensen zijn doodgeschoten. De voorbije weken waren er ook al doden gevallen bij onrust in Sidi Bouzid, in het centrum van het land. De oppositie spreekt zelfs over twintig doden.

Het gaat vooral om sociaal protest tegen de hoge voedselprijzen en de werkloosheid, maar steeds meer mensen zijn ook de huidige politieke kaste in Tunesië beu.

Ook in buurland Algerije zijn er de voorbije dagen al zeker drie doden gevallen bij gelijkaardige incidenten. De regering in Algiers heeft nu aangekondigd dat ze de belasting op de invoer van voedsel zal verlagen. De recente stijging van de voedselprijzen heeft in het land tot rellen geleid.

Broodrellen doen Noord-Afrika smeulen

Zogenoemde broodrellen zijn niet ongewoon in de Arabische wereld, die erg gevoelig is voor stijgende voedselprijzen. Op het eerste zicht is er niet echt een verband tussen de onlusten in Tunesië en Algerije, maar er zijn wel gelijkaardige situaties.

Wereldwijd stijgen de voedselprijzen, maar in veel Arabische landen weegt die stijging veel meer door aan de kassa dan bijvoorbeeld in Europa, zeker in landen met een beperkte landbouw als Tunesië en Algerije.

Tegelijk komen bij "broodrellen" vaak ook andere spanningen aan de oppervlakte, zoals ongenoegen over corruptie, nepotisme en slecht bestuur. In Tunesië en Algerije zijn er officieel vrije verkiezingen, maar in de prakijk is al jaren dezelfde politieke clan aan de macht. In Algerije zijn er bovendien etnische spanningen tussen Arabieren, Berbers en andere minderheden.

Meest gelezen