VN-rapport neemt geen blad voor de mond over Syrië

De Syrische veiligheidstroepen plegen misdaden tegen de mensheid, op bevel van de hoogste rangen van het leger en de regering. Dat staat letterlijk in een rapport van de Verenigde Naties. Ook de oppositie maakt zich schuldig aan moord en foltering, zij het op kleinere schaal, aldus nog de VN.

VN-gezanten zijn de situatie ter plaatse gaan bekijken. Ze zeggen dat Syrische troepen ongewapende vrouwen en kinderen neerschieten, woonwijken boMbarderen en gewonde betogers in het ziekenhuis folteren. Ze doen dat op bevel van "de hoogste rangen" van het leger en de overheid.

De overtreders moeten terechtstaan voor misdaden tegen de mensheid, aldus nog de VN-rapporteurs. Zij hebben al een officieuze lijst van bevelhebbers die verantwoordelijk zouden zijn voor het geweld. De rapporteurs zeggen dat ook de rebellen zich schuldig maken aan misdaden, "maar op veel kleinere schaal."

De Syrische overheid heeft nog niet gereageerd op het rapport, maar een vorig verslag in november hebben ze van de hand gedaan als "compleet fout."

Franse journaliste doet oproep in een filmpje

Intussen blijft het geweld in het land aanhouden. Vandaag zouden er opnieuw 86 mensen omgekomen of verdwenen zijn. Onder hen zijn er 13 leden van één gezin in het stadje Kafar al-Ton in de provincie Hama. Er zijn ook 3 kinderen bij de slachtoffers en 16 soldaten.

De stad Homs is voor de 20e dag op rij gebombardeerd. Er zijn ook herdenkingsmomenten gehouden voor de twee overleden journalisten, de Amerikaanse Marie Colvin van de Sunday Times en de Franse fotograaf Remi Ochlik.

In dezelfde aanslag zijn ook journalisten gewond geraakt, en vandaag zijn er beelden van hen opgedoken. De Française Edith Bouvier (foto) heeft een been gebroken en roept in een YouTube-filmpje op om een auto te krijgen die haar veilig naar een ziekenhuis in Libanon kan brengen. Bouvier, die werkt voor Le Figaro, vraagt daarvoor een staakt-het-vuren. In het filmpje is ook de fotograaf William Daniels te zien. Hij is niet gewond, maar wil ook zo snel mogelijk weg naar veiliger oorden.

Volgens mensenrechtenactivisten blokkeert het leger medische hulp voor delen van Homs en wordt elke dag de elektriciteit voor 15 uur afgesneden.

Ook internationaal neemt de druk op de Syrische president Bashar al-Assad toe om tenminste de beschietingen voor even te laten ophouden, zodat er medische hulp én voedselhulp kan komen in de zwaarst getroffen gebieden.

Meest gelezen