Kathryn Bennetts past voor extra jaar bij Ballet

Kathryn Bennetts verlaat op 30 juni 2012 het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Ze past voor een extra overgangsseizoen ook al was haar door de raad van bestuur wel nog een nieuw contract van 1 jaar aangeboden. De raad wil nu "zo snel mogelijk" een nieuwe artisitieke leiding aanstellen.

"Geef mij één goede reden waarom ik me in deze omstandigheden zou blijven engageren", zegt de Australische artistiek leider in Gazet van Antwerpen. "Men verwijt me een teveel aan ambitie. Verwacht men misschien dat ik in dat extra seizoen minder mijn best zou doen?" In De Standaard voegt ze daaraan toe. "Ik ben geen specialist in middelmatigheid, ik ben een professional in ballet. Ik zal me tot juni honderd procent inzetten. Daarna sta ik op straat, maar ik huil niet. Ik ben een grote meid."

Bennetts is niet te spreken over de houding van de instelling en van de overheid, maar blijft wel vol lof over haar dansers. Ze hekelt onder meer het gebrek aan financiële middelen om een degelijk balletgezelschap uit te bouwen. "Toen ik hier aankwam, was me geld beloofd om de compagnie te laten groeien. In plaats daarvan is me telkens budget afgenomen."

In 2013 moet de fusie tussen het Ballet en de Vlaamse Opera voltooid zijn, een plan waar Bennetts altijd een felle tegenstander van was. De raad van bestuur van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen komt vandaag opnieuw samen om te praten over de toekomst van de instelling.

"Zo snel mogelijk een nieuwe artistieke leiding"

De raad van bestuur van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen zoekt nu "zo snel mogelijk" een nieuwe artistieke leiding. Dat laat de raad weten in een persbericht. Bennetts wordt daarin bedankt voor haar "onverdroten inzet en haar artistieke verwezenlijkingen".

"De eerste bekommernis van de raad van bestuur is de continuïteit van dit klassiek balletgezelschap. In het belang van de dansers, het personeel en het trouwe publiek van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen stelt de raad van bestuur daarom alles in het werk om zo snel mogelijk te voorzien in een nieuwe artistieke leiding", luidt het.

Het vertrek van Bennetts heeft niets te maken met een besparingsoperatie vanuit de Vlaamse Gemeenschap, zegt het kabinet van minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Sinds 2006, toen Bennets aantrad, is de toelage van het Koninklijk Ballet met 700.000 euro gestegen, zo luidt het.

"Ik vertrouw erop dat de raad van bestuur de continuïteit van het Ballet, voor de dansers en het voltallige personeel, zal garanderen en er vrij snel zal in slagen een nieuwe artistieke leiding aan te stellen. Inmiddels moeten we doorgaan met de transitie van Opera en Ballet", zegt Schauvliege, die Bennetts "alle succes in haar verdere carrière wenst".

Voorlopig vertrekken er geen dansers

Een delegatie van de raad van bestuur heeft vandaag op een ondernemingsraad urenlang vragen van dansers en andere medewerkers van het gezelschap beantwoord. Onderwerp van discussie was de precaire financiële situatie waarin het Ballet verkeert. Eerder deze week raakte bekend dat de voorstelling "Giselle" wordt geschrapt.

Volgens de Antwerpse schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V), de ondervoorzitter van de raad van bestuur, verliepen de gesprekken in een "erg goede, serene sfeer" en heeft voorlopig geen van de dansers ontslag genomen.

Volgende week woensdag is er een nieuwe bijeenkomst van de raad van bestuur. Dan zal er een vacature worden uitgeschreven voor een nieuwe artistiek directeur. De dansers zullen volgens Heylen allemaal een nieuw contract aangeboden krijgen voor het volgende seizoen.

Hoeveel er op die aanbieding in zullen gaan, is niet duidelijk, maar een leegloop wordt niet meteen verwacht. "Het Ballet blijft in ieder geval het Ballet en de dagelijkse werking voor dit seizoen wordt verzekerd", aldus Heylen.

Meest gelezen