Sporen van cocaïne en herpes op bibliotheekboeken

Bibliotheekboeken bevatten sporen van bacteriën, virussen en zelfs drugs. Dat is aan het licht gekomen in de tweede aflevering van het Canvas-programma "Man over boek". Presentator Stijn Van de Voorde liet de tien meest ontleende boeken uit de bibliotheek van Antwerpen onderzoeken door twee professoren van de KU Leuven.
© VRT

Stijn Van de Voorde trok met de tien meest onleende boeken uit de Permeke-bibliotheek in Antwerpen naar de afdelingen bacteriologie en toxicologie van de KU Leuven.

De resultaten van het toxicologisch onderzoek waren verrassend. Alle onderzochte boeken, van "De helaasheid der dingen" tot een Jommeke-strip, testten positief op cocaïne. "Maar de gevonden hoeveelheden hebben geen ingrijpend farmacologisch effect", stelt professor Tytgat van de KU Leuven lezers gerust. "Door boeken te lezen zal je gedrag of bewustzijn niet veranderen".

Maar zou een lezer dan positief kunnen testen op cocaïne? Toch wel. Hedendaagse meetmethoden zijn zo gevoelig dat er in de haren, het bloed of de urine van lezers van een besmet boek sporen van drugs kunnen terug te vinden zijn.

Twee boeken, "Tango" van Pieter Aspe en "Vijftig tinten grijs" van E.L. James vertoonden sporen van het herpesvirus. Dat is verantwoordelijk voor koortsblaasjes en wordt ook via seksueel contact overgedragen.

Bibliotheekbezoekers lopen echter geen risico. De gevonden concentraties zijn zo laag dat ze de gezondheid niet schaden.

© VRT

Meest gelezen