David Van Reybrouck wint AKO-literatuurprijs

David Van Reybrouck heeft de AKO-literatuurprijs gewonnen met zijn non-fictieboek "Congo, een geschiedenis". Hij was een van de drie Vlamingen die genomineerd waren voor de belangrijkste literatuurprijs uit het Nederlandse taalgebied.

De jury noemde "Congo" "een knap gecomponeerd verhaal over slavernij en kolonialisme, veerkracht en overleven. Een meeslepend geschiedeniswerk van een historicus én romancier".

Juryvoorzitster Femke Halsema, politiek leider van GroenLinks, had het over "een boek dat verrast en ontroert door het mengen van anekdotiek, historische analyse en diep menselijk inzicht".

Van Reybrouck kreeg een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro. Hij ontving de afgelopen weken ook al de Libris Geschiedenis Prijs en de J.Greshoffprijs voor "Congo".

"Uitverkoren te midden van zoveel talent"

"Het is vreemd om te midden van zoveel talent uitverkoren te zijn", zei een gelukkige maar rustige David Van Reybrouck in zijn dankwoord. "Weet dat deze prijs voor mij pas echt glans krijgt door het hoge niveau van mijn mede-genomineerden".

Hij richtte zich even expliciet naar een duidelijk teleurgestelde Tom Lanoye, die met "Sprakeloos", het eerbetoon aan zijn overleden moeder, ook genomineerd was,  net als Koen Peeters ("De bloemen"), de derde Vlaming op de toplijst. De andere genomineerden waren Oscar van den Boogaard ("Meer dan een minnaar"), Kees van Beijnum ("Een soort familie") en Willem Jan Otten ("Onze lieve vrouwe van de schemering").

De AKO-prijs werd uitgereikt in Haarlem, de geboorteplaats van de Nederlandse schrijver Harry Mulisch, die afgelopen weekend werd begraven. Ook naar hem verwees Van Reybrouck in zijn dankwoord.

"Al veertig correcties doorgevoerd"

"Ik vind dit een speciale prijs omdat het een uitgesproken literaire prijs is. Ik ben heel blij dat de literaire waarde van mijn non-fictieboek wordt erkend", reageert Van Reybrouck in "De ochtend" op Radio 1. De auteur geeft ook mee dat hij al verschillende correcties heeft uitgevoerd in zijn origineel manuscript. "Ik neem de kritiek die er kwam op mijn boek heel serieus. Er zijn intussen al een veertigtal correcties doorgevoerd. Geschiedschrijving is mensenwerk en de ondertitel is niet voor niets "Een geschiedenis". Ik beweer niet dat ik de geschiedenis heb geschreven en ik sta open voor verbeteringen", aldus Van Reybrouck.

Meest gelezen