"Tentsletje" is Woord van het Jaar 2010

"Tentsletje" is verkozen tot Woord van het Jaar 2010. Dat heeft Van Dale Uitgevers bekendgemaakt. "Pedopriester" en "ontdopen" vervolledigen de Vlaamse top 3. In Nederland werd er gekozen voor het woord "gedoogregering".

Van 16 november tot en met 10 december kon er gestemd worden op de 10 genomineerde woorden. Er kon gestemd worden in 5 categorieƫn (jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek).

Tentsletje, een woord uit de categorie jongerentaal, haalde het uiteindelijk met 25% van de stemmen. Het woord verwijst naar "een meisje dat bijvoorbeeld op een festival met verschillende mannen seksuele betrekkingen heeft in haar tentje". Het woord werd gelanceerd in een Journaalreportage over de festivalenquĆŖte van Studio Brussel (zie bekijk).

De Woord van het Jaarverkiezing werd in voorgaande jaren gewonnen door de woorden ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

Het Nederlandse Woord van het Jaar ligt dan weer in de politieke sfeer. De "gedoogregering" benoemt immers de regering-Rutte die gedoogd wordt door de omstreden islamofoob Geert Wilders (foto).

In de 5 categorieƫn met door het publiek ingezonden woorden zijn dit de winnaars in Vlaanderen.

Jongerentaal

  1. tentsletje
  2. kakaboulet
  3. ruttentutten

Lifestyle

  1. ontdopen
  2. cougar
  3. ipadden

Sport/amusement

  1. sportelen
  2. nillies
  3. octopusvoorspelling

Economie

  1. zakgeldfederalisme
  2. knoflookcrisis
  3. staatsschuldcrisis

Politiek

  1. tsunamiverkiezing
  2. preformateur
  3. verduidelijker

Klik hier voor meer informatie en de betekenis van alle woorden

"Seksisme sexy gemaakt"

Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) is niet te spreken over het Woord van het Jaar. "De verkiezing van "tentsletje" maakt seksisme sexy en biedt een uitgelezen excuus om zonder schroom nog eens "sletten" te gebruiken om vrouwen met wisselende seksuele partners te labelen."

"Mannen mogen wisselende seksuele contacten hebben, maar vrouwen die hetzelfde doen, zijn nog altijd sletten. Het is niet het gedrag waar het ons om gaat, maar wel de manier waarop het benoemd wordt en de ongelijkheid daarin", aldus het VOK. Volgens het VOKĀ zouden seksistische en racistische woorden nooit de shortlist mogen halen.

Meest gelezen