Story op vingers getikt voor sms'en Leterme

Het weekblad Story heeft te weinig duidelijk gemaakt wat de maatschappelijke relevantie was van het publiceren van de sms'en die Yves Leterme naar een vrouw uit Brasschaat zou hebben gestuurd. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek in een advies over de zaak.

Story pakte in juni uit met pikante sms'jes die Yves Leterme als minister van Buitenlandse Zaken naar zijn zogezegde minnares had gestuurd. Het weekblad beweerde ook dat Leterme de vrouw aan een job geholpen had bij Buitenlandse Zaken. Bovendien citeerde Story ook letterlijk een aantal sms'en.

De publicatie deed heel wat stof opwaaien. Criticasters zeiden dat het weekblad de grens van het journalistieke fatsoen had overschreden en enkel uit was op sensatie. Story zelf vond de publicatie politiek en maatschappelijk relevant.

De Vlaamse journalistenvereniging VVJ sprak zich niet uit over de zaak, maar vroeg een advies aan de Raad voor de Journalistiek.

De raad zegt dat de berichtgeving hoe dan ook een aantasting uitmaakt van het privéleven van Yves Leterme. Volgens de raad kan de berichtgeving over privézaken maatschappelijk verantwoord zijn, als ze bijvoorbeeld duidelijkheid verschaft over het daadwerkelijke functioneren van een belangrijke politicus of over de mate waarin hij zich kwetsbaar opstelt.

Op zich was het citeren van een aantal sms-berichten door Story dan ook niet verkeerd, maar de raad voegt er wel aan toe dat Story tekort geschoten is, omdat de berichtgeving zich vooral concentreerde op het anekdotische karakter van de zaak en de maatschappelijke relevantie ervan nauwelijks en alleszins onvoldoende duidelijk gemaakt werd in het artikel.

Story: "Sms'en zijn authentiek"

"Berichten over het privéleven van politici kan niet zomaar", zegt Filip Voets van de Raad voor de Journalistiek. "De raad is tot de conclusie gekomen dat er mogelijk een maatschappelijk belang is bij de berichtgeving over die sms'jes van premier Leterme, maar het probleem bij Story is dat daar niets over terug te vinden is in het artikel."

Story zou het artikel nog altijd publiceren. "De Raad voor de Journalistiek geeft duidelijk aan dat de sms'en authentiek zijn. De raad stelt ook dat er voldoende maatschappelijke relevantie was, maar dat het stuk, zoals wij het op een Story-manier hebben weergegeven, onvoldoende die maatschappelijke relevantie naar voren bracht", zegt hoofdredacteur Frederik De Swaef.

"Als er iets is wat ik uit de hele zaak geleerd heb, dan is het, dat als we nog eens zoiets brengen, we het misschien toch iets droger en minder schreeuwerig moeten doen. Maar als wij nog eens zo'n informatie in handen krijgen, dan is het onze taak als journalisten om dit naar buiten te brengen."

Meest gelezen