Vlaanderen steekt tandje bij om audiovisueel erfgoed te redden

Het Vlaams Instituut voor Archivering heeft vandaag de allereerste tapes gedigitaliseerd van duizenden analoge dragers van 35 prominente Vlaamse omroepen en cultureel-erfgoedinstellingen.
© VRT 2009

In Vlaanderen was er dringend een inhaalbeweging nodig om ons audiovisueel erfgoed te redden. Daartoe werd vorig jaar het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) opgericht. Dat moet in totaal nog 622.000 analoge dragers digitaliseren.

Tijdens een eerste golf worden 181.500 magneetbanden van verschillende types gedigitaliseerd. Het gaat om types die vaak voorkomen en door hun beperkte levensduur bedreigd zijn. De digitalisering van 105.000 audiotapes zal naar schatting zo’n vier jaar duren, die van 62.000 Betacam SP-cassettes twee jaar, 7000 audiocassettes en 7500 U-Matic-cassettes nemen elk ongeveer een half jaar in beslag.

"Met deze grootschalige digitalisering van magneetbanden zetten we een grote stap vooruit, maar ook voor bijvoorbeeld pelicule en zelfs "digital born" content -dat digitaal van oorsprong is- moeten we in de toekomst nog inspanningen leveren", zegt het VIAA.

Na de eerste digitaliseringsgolf worden gradueel projecten opgestart voor andere dragers die in volgende golven aan de beurt komen.

De digitalisering is bedoeld om het materiaal afkomstig van de omroepen en cultureel-erfgoedinstellingen te conserveren en te bewaren, maar ook om het toegankelijk te maken voor onderwijs en onderzoek. Het grote publiek zal het via bibliotheken kunnen consulteren.

Meest gelezen