"Banken geven klanten een slag in het gezicht"

Bankieren wordt duurder en dat zullen de klanten voelen. Dat zegt Febelfin, de federatie van de financiële sector in ons land. Banken denken er bijvoorbeeld aan om woonkredieten en elektronisch bankieren duurder te maken. Test-Aankoop reageert erg boos. Minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) waarschuwt voor blinde maatregelen.

ING verlaagt vanaf vrijdag de getrouwheidspremie op spaarboekjes. Eerder deden al kleinere banken als Landbouwkrediet, Centea en Delta Lloyd dat. Maar alle banken zijn op dit moment op zoek naar maatregelen om de crisis mee te laten betalen door de klanten. Door lagere rentes, maar bijvoorbeeld ook door duurdere woningkredieten, duurdere kredieten voor bedrijven of (meer) betalen voor het elektronisch bankieren. Dat schrijft De Morgen.

"We kunnen er niet onder uit", zegt Michel Vermaerke, topman van Febelfin. Alle banken bestuderen hoe ze de winstmarges kunnen optrekken. "De algemene kosten voor de banken zijn de voorbije weken en maanden sterk gestegen."

Vanmaerke wijst naar de crisis, waardoor banken elkaar moeilijk geld lenen, maar ook naar het akkoord over de begroting van de nieuwe regering-Di Rupo I. "Door de nieuwe lasten, de bankentaks, moeten de bankiers in 2012 meer dan een miljard euro belastingen betalen."

"Als banken oorlog willen, kunnen ze die krijgen"

Test-Aankoop reageert boos op het voornemen van de banken. "Als ze oorlog willen, dan kunnen ze die krijgen. We mogen niet laten gebeuren dat de banken de bankentaks doorrekenen aan de consumenten."

"We betalen met z'n allen al voor de redding van de banken en dat zal nog lange tijd duren. Als de banken dan ook nog eens de bankentaks doorrekenen aan de consumenten, dan laat je de mensen twee tot drie keer betalen. Dit is een slag in het gezicht van de mensen", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop in "Peeters en Pichal" op Radio 1.

Mechels zegt dat de consumenten zelf ook maatregelen kunnen nemen. "Kijk en vergelijk. Je kan altijd bij een andere bank een spaarrekening openen, ook al zit je voor je woonkrediet vast aan een bank."

Test-Aankoop hekelt ook dat heel wat kredietverstrekkers geen rekening houden met de vraag of mensen de lening wel kunnen terugbetalen. "Dat is heel gevaarlijk", zegt Mechels.

"Jonge mensen niet straffen"

Johan Vande Lanotte (SP.A), sinds gisteren minister van Economie en Consumentenzaken, gaat volgende week met de banksector praten. Hij waarschuwt voor blinde maatregelen.

"Ik begrijp dat een bedrijf winst probeert te maken en maatregelen onderzoekt", zegt Vande Lanotte op Studio Brussel. "Maar daar moeten we toch mee oppassen." Leningen voor een woning duurder maken, vindt de minister bijvoorbeeld geen goed idee. "Dat treft vooral jonge mensen en het kan niet de bedoeling zijn om hen te straffen. Als lenen duurder wordt, bestaat ook de kans dat ze geen woning zullen kunnen kopen of verbouwen en dat is ook niet goed voor de werkgelegenheid."

Meest gelezen