"Minstens 17 biljoen euro in belastingparadijzen"

Aan het eind van 2010 had een kleine elite van superrijken minstens 17 biljoen euro staan op geheime rekeningen in belastingparadijzen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van The Tax Justice Network, een Britse organisatie die ijvert voor meer transparantie in de financiële wereld.
De Kaaimaneilanden zijn een van de meest beruchte belastingparadijzen

De studie, "The price of offshore revisited", is opgesteld door James Henry, de voormalige hoofdeconoom van het Amerikaanse consultancybureau McKinsey. The Tax Justice Network is de opdrachtgever.

Het bedrag waar hij op uitkomt, 17 biljoen euro, noemt Henry een voorzichtige aanname. De werkelijke omvang zou ook 26 biljoen euro kunnen zijn, klinkt het. 1 biljoen is 1.000 miljard ofwel een 1 met 12 nullen. 17 biljoen euro is ongeveer gelijk aan de waarde van de economieën van de VS en Japan samen.

Om het rapport op te stellen, maakte Henry gebruik van gegevens van de Bank for International Settlements, het Internationaal Monetair Fonds en nationale overheden. Hij heeft enkel rekening gehouden met geld bij banken en in investeringen, niet met bijvoorbeeld vastgoed en jachten.

Volgens Henry spelen grote investeringsbanken als UBS, Credit Suisse en Goldman Sachs een belangrijke rol in het systeem. Zij helpen superrijke klanten om hun geld onder te brengen in landen als Zwitserland of de Kaaimaneilanden, waar het afgeschermd is van de fiscus in hun eigen land.

De rijke elite in olierijke naties maakt in het bijzonder erg veel gebruik van belastingparadijzen, blijkt uit het rapport. Zo stroomde na de jaren 90 meer dan 600 miljard euro weg uit Rusland. Uit Saudi-Arabië en Nigeria vloeide ruim 250 miljard weg naar geheime rekeningen.

“Het belastinggeld dat overheden mislopen is enorm”, zegt Henry. “Het bedrag is groot genoeg om een significant verschil te maken in de overheidsfinanciën van veel landen."

"Aan de andere kant is dit resultaat ook goed nieuws. De wereld beschikt over een enorme berg financiële rijkdom die zou kunnen worden gebruikt om mee de belangrijkste wereldproblemen op te lossen", besluit de onderzoeker.

Meest gelezen