De koopjes beginnen "veeleer rustig"

De winterkoopjes zijn vandaag relatief rustig gestart, vooral 's morgens was er niet veel volk in de winkelstraten. De federaties van de zelfstandige winkeliers spreken van een status quo tegenover de eerste koopjesdag vorig jaar. Bij de grote winkelketens was er sinds de middag wel sprake van een "overrompeling" en wordt een stijging van de verkoop met 5 procent verwacht.

Op de eerste dag van de koopjes waren er ongeveer 4 miljoen elektronische transacties. Dat is eerder rustig, volgens Atos Wordline, de beheerder van het elektronisch betaalverkeer in België. Op zaterdag 22 december 2012, de drukste winkeldag van vorig jaar, werden er 5.314.820 elektronische betalingen verricht.

Tijdens de eerste week van de koopjes kunnen de winkelketens kortingen tot 50 en 60 procent aanbieden, volgens de handelsfederatie Comeos.

Dat wil echter niet zeggen dat alle kledij, schoenen en dies meer reeds in de winkels liggen. "De handelaars leggen niet hun volledige stock in de rekken in de eerste week. Er zijn nog heel wat mantels en dure stukken beschikbaar. De Belgische consument is ongerust over de crisis en stelde de aankoop van dergelijke stukken meer en meer uit tot de koopjesperiode", aldus Comeos.

Ook de zelfstandigenfederatie Unizo heeft het uitstelgedrag vastgesteld. Voorts zegt Unizo dat er op de eerste dag van de koopjes "zeer doelgericht en niet zo impulsief als andere jaren aangekocht wordt".

Dat heeft waarschijnlijk te maken met de mindere economische periode, zegt Luc Ardies van Unizo. "Men blijkt al langer op voorhand bepaald te hebben wat men moet hebben", stelt Ardies. "Men laat zich niet verblinden door de grote kortingen." Zo is er een tendens waarneembaar dat veel "duurzame artikelen" over de toonbank gaan. Bijvoorbeeld kostuums voor de mannen en lederwaren, bijvoorbeeld handtassen, bij de vrouwen.

Volgens Unizo zou de eerste koopjesdag beter kunnen uitvallen dan vorig jaar. Toen was er na de middag immers stormweer terwijl nu na de middag de verkoop eerst goed op gang gekomen is.

Meest gelezen