Europese werkloosheid blijft records breken

In september is het aantal werklozen in de eurozone met 60.000 gestegen tot 19,42 miljoen mensen. De hoop op een ommekeer is voorlopig nog niet in de cijfers te merken.
AP2013

Eind september zat 12,2% van de beroepsbevolking in de eurozone zonder werk en dat is een absoluut record. Of toch niet, want het statistische bureau Eurostat heeft de cijfers van eind augustus vastgelegd op 12,2%. Eerder was een voorlopig cijfer van 12% naar voren geschoven.

Door die aanpassing wordt de lichte daling die in de zomer was opgemerkt, van tafel geveegd. De werkloosheid in Europa blijft dus groeien, al is het tempo daarvan aan het afnemen.

In september zijn er 60.000 werklozen bijgekomen. In vergelijking met eind september vorig jaar zijn er 996.000 Europeanen extra werkloos geworden. In de hele Europese Unie ligt de werkloosheid op 11%.

Dat de eurozone uit de recessie is gekomen, zal daar niet noodzakelijk snel iets aan veranderen. Om echt nieuwe banen te scheppen,zou volgens analisten een groei van minstens 0,7% nodig zijn en daar zijn we nog ver af.

Zuid-Europeanen blijven klappen krijgen

Gewoontegetrouw zijn er in verhouding de meeste werklozen in Griekenland (27,6%) en Spanje (26,6%). In Cyprus is de werkloosheid op een jaar tijd gestegen van 12,7% naar 17,1%. Dat heeft uiteraard te maken met de financiële crisis in dat land eerder dit jaar.

In Portugal is de werkloosheid lichtjes gedaald van 16,4% een jaar geleden naar 16,3%. Nog een ander land dat noodkredieten krijgt, is Ierland en daar daalde de werkloosheid op een jaar tijd van 14,7% naar 13,6%.

In de sterkste landen blijft de werkloosheid laag. Dat zijn Oostenrijk (4,9%), Duitsland (5,2%) en Luxemburg (5,9%).

Echt rampzalige statistieken zijn er voor de jeugdwerkloosheid onder de 25 jaar. Ook daar spannen Griekenland (57,3%) en Spanje (56,5%) de kroon, maar ook Cyprus (43,9%) en Italië (40,4%) zijn zwaar getroffen.In het geheel van de eurozone zitten er 3,54 miljoen jongeren zonder werk en de doemterm "verloren generatie" begint stilaan vorm te krijgen.

Meest gelezen