BNP Paribas riskeert boete van 10 miljard dollar

Volgens de krant Wall Street Journal wil de Amerikaanse justitie de Franse bank BNP Paribas een boete opleggen van 10 miljard dollar (7,3 miljard euro). De bank zou tussen 2002 en 2009 transacties hebben uitgevoerd met Cuba, Iran en Soedan. De VS heeft die landen echter op een verboden lijst gezet. De bank is volop aan het onderhandelen met de Amerikaanse autoriteiten. Het aandeel van BNP Paribas is gezakt op de beurs van Parijs.
AP2009

BNP Paribas zou onder andere jarenlang gehandeld hebben met ondernemingen in Iran, wat een schending betekent van het Amerikaanse embargo voor de zogenaamde "schurkenstaat". Om dat enigszins te verbergen, zouden werknemers van de bank de landcode hebben aangepast. Volgens bronnen dicht bij het dossier vonden de transacties plaats buiten de VS - in landen waar het handelsverbod niet geldt -, maar aangezien het gaat om transacties in dollar, gaat het volgens het Amerikaanse gerecht toch om een schending van het Amerikaanse recht.

Volgens de krant Wall Street Journal riskeert de bank daarvoor nu een boete van 10 miljard dollar (7,3 miljard euro). Als dat bericht klopt, dan zou het gaan om een van de grootste boetes ooit in de financiële sector. BNP Paribas is nu volop aan het onderhandelen met de Amerikaanse justitie en de financiële regulator om de boete naar omlaag te brengen, tot 8 miljard dollar (een kleine 6 miljard euro). Eerder had de bank al een provisie van zo'n 1,1 miljard dollar aangelegd ter voorziening van de boete.

Amerikaanse ambitie van BNP in het gedrang

Als BNP Paribas de boete van 10 miljard toch moet betalen, dan zou dat voor de bank zo veel betekenen als 1 jaar winst. Bovenop de geldboete, zouden de financiële autoriteiten in de Verenigde Staten ook overwegen om het de Franse bank tijdelijk te verbieden geld van en naar de VS over te boeken. Daardoor zouden de Amerikaanse activiteiten van de bank een flinke knauw krijgen. De New Yorkse investeringspoot van BNP is namelijk verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de inkomsten. Zelfs een tijdelijke stop op de activiteiten zou de reputatie van de bank ernstig schaden, klinkt het.

De topman van BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafé, is naar de VS afgereisd om te onderhandelen, met de steun van de gouverneur van de Nationale Bank in Parijs, Christian Noyer. "Wij hebben alles geverifieerd en de transacties waarvan sprake, zijn volledig in overeenstemming met de Franse en Europese regels", verklaarde Noyer onlangs. Tegelijk waarschuwde Noyer de Europese banken om "voorzichtig" te zijn want volgens hem is de aanpak van de Amerikaanse autoriteiten geëvolueerd.

Ook consequenties voor België

Dat de boete voor BNP Paribas mogelijk significant hoger zal liggen dan eerder werd voorzien, zal wellicht een impact hebben op de aandelenkoers. Dat zou ook nefast zijn voor ons land. De Belgische staat heeft namelijk een belang van 10,3 procent in BNP Paribas.

Het aandeel van BNP Paribas is vanmiddag al met 5 procent gedaald op de beurs van Parijs.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Amerikaanse autoriteiten boetes geven aan banken die de regels overtreden. Sinds de financiële crisis van 2008 wordt er harder opgetreden. De Britse zakenkrant Financial Times berekende onlangs dat in de VS sinds 2009 al 200 boetes zijn uitgedeeld aan Amerikaanse en buitenlandse banken, in totaal voor zo'n 100 miljard dollar (73,5 miljard euro). Meer dan de helft van die boetes werd het afgelopen jaar opgelegd.

Meest gelezen