Europese Commissie haalt België van het strafbankje

De Europese Commissie wil een punt zetten achter de buitensporige tekortprocedure tegen België. Dat blijkt uit de budgettaire en sociaaleconomische aanbevelingen van de Commissie. België krijgt echter meteen een aanmaning mee om de begroting de komende jaren voort structureel op orde te brengen. De regering reageert tevreden.
Europees commissaris Olli Rehn deelt de rapporten van de lidstaten uit.

België zit al sinds 2009 op het Europese strafbankje met een begrotingstekort van meer dan drie procent van het bruto binnenlands product. Ons land ontsnapte zo vorig jaar nog in extremis aan een boete, maar eind vorig jaar klokte het Belgische deficit uiteindelijk af op 2,6 procent. Zoals verwacht beveelt de Commissie dan ook het einde van de procedure aan. De Europese ministers van Financiën moeten die aanbeveling de komende weken nog formeel bekrachtigen.

Dat betekent niet dat België de teugels mag vieren. De inkomende regeringen krijgen dan ook de dwingende opdracht mee om het begrotingstekort verder af te bouwen, en te verijdelen dat ons land dit en volgend jaar meteen aanzienlijk gaat afwijken van het meerjarentraject dat moet uitmonden in een budgettair evenwicht.

De sociaaleconomische aanbevelingen, die minder dwingend zijn dan de budgettaire, blijven zich toespitsen op de bekende werkpunten. Zo hamert de Commissie opnieuw op een grondige fiscale hervorming, met minder belastingen op arbeid. Daarnaast moet België de uitgaven voor de vergrijzing onder controle houden, met een verdere verkleining van de kloof tussen de effectieve en wettelijke pensioenleeftijd en de aanpassing van de wettelijke pensioenleeftijd aan de levensverwachting.

De Commissie bepleit ook meer participatie op de arbeidsmarkt, door de verdere afbouw van financiële stimuli om niet te werken en een betere toegang van jongeren en mensen met een migratieachtergrond tot de arbeidsmarkt. De Belgische competitiviteit moet versterkt worden via hervormingen van het loonvormingsysteem, "inclusief loonindexering, in consultatie met sociale partners en in overeenstemming met nationale praktijken". De Commissie herinnert tenslotte ook aan de klimaatdoelstellingen in het transport en de bouw die België tegen 2020 moet halen.

Regering tevreden

De federale regering reageert tevreden op de wil van de Europese Commissie om België - zoals verwacht - uit de buitensporige tekortprocedure te halen, nu het begrotingstekort is teruggebracht tot onder de drie procent. De regering in lopende zaken neemt ook akte van de sociaaleconomische aanbevelingen van de Europese Commissie.

"Deze beslissing toont aan dat de regering het begrotingstekort op een duurzame manier heeft teruggedrongen en dat de ernstige manier waarop de opeenvolgende begrotingsoefeningen werden aangepakt, geapprecieerd wordt door de Europese Commissie", klopt de regering zich op de borst.

In een persbericht wijzen premier Elio Di Rupo (PS), financiënminister Koen Geens (CD&V) en begrotingscollega Olivier Chastel (MR) er voorts op dat de regering de uitvoering van de begroting 2014 wel degelijk van dichtbij opvolgt. "Tegelijk werden de technische voorbereidingen voor de begroting van 2015 opgestart."

Minister van Pensioen Alexander De Croo (Open VLD) toont zich dan weer tevreden dat de Commissie stelt dat de opgestarte pensioenhervormingen een positieve impact hebben, al spreekt het dagelijks bestuur van de Unie voorlopig wel nog in de voorwaardelijke wijs. Hij wijst er ook op dat de Europese Commissie vraagt om te blijven werken aan het dichten van de kloof tussen de effectieve en de wettelijke pensioenleeftijd. En hij benadrukt dat de Commissie expliciet pleit voor een evenwichtige begrotingsbijdrage van alle bestuursniveaus.

Meest gelezen