Test-Aankoop: "Verwerpelijke strategie van Electrabel"

Test-Aankoop roept consumenten die getroffen worden door een verhoging van de elektriciteitsprijs bij Electrabel op om prijzen te vergelijken en desgevallend van energieleverancier te veranderen. De consumentenorganisatie spreekt van een "verwerpelijke strategie" van Electrabel. Eerder had ook de ontslagnemende minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) al zijn ongenoegen geuit. Electrabel reageert "verbaasd" op de verwijten.

"Het lijkt erop dat Electrabel een commerciële strategie hanteert om de verliezen te recupereren die werden geleden door de verlaging van het btw-tarief en door andere maatregelen die de overheid in 2012 nam om de energieprijs te beheersen. Een verwerpelijke strategie", aldus Test-Aankoop.

Electrabel verhoogt de tarieven voor "Easy Vast". "Meer bepaald een verhoging van 9 procent. Voor het nacht- en weekendverbruik bedraagt de verhoging zelfs 14 procent. Een zware dobber voor de consument. Nochtans blijft de prijs van elektriciteit op de markt zeer laag en kan niets een dergelijke verhoging verantwoorden", aldus de consumentenorganisatie.

Test-Aankoop benadrukt voorts dat het tarief voor elektriciteit "Easy Vast" van Electrabel "nooit interessant is voor de gewone consument, met uitzondering voor grotere verbruikers van energie, bijvoorbeeld wanneer men een elektrische verwarming heeft".

"Electrabel tracht doorgevoerde prijsverlaging teniet te doen"

Volgens Johan Vande Lanotte probeert Electrabel de doorgevoerde prijsverlagingen voor elektriciteit teniet te doen. Hij zegt dat nadat de krant De Morgen afgelopen weekend bericht had over de prijsverhoging bij het bedrijf.

"Ik heb een zeer groot gevoel van déjà-vu", aldus Vande Lanotte. "In 2007 werden tien dagen na de verkiezingen eveneens de prijzen verhoogd. Vandaag doet zich hetzelfde scenario voor. Alleen is het nu niet de bedoeling dat we er nog eens zes jaar over gaan doen om deze verhogingen recht te zetten", waarschuwt hij.

De prijsverhoging in kwestie geldt voor de "easy-klanten" bij Electrabel. Dat zijn de trouwe klanten, de grootste groep die wellicht ook het minst bezig is met vergelijken. Het gaat om honderdduizenden contracten. "Dit vind ik choquerend, aangezien het om de duurdere contracten gaat, niet om het verhogen van de marges op de goedkoopste contracten."

"Blijf vergelijken"

Vande Lanotte roept de consumenten dan ook op om te blijven vergelijken. Voorlopig verhoogt enkel Electrabel de prijs van een contract, maar "het is duidelijk dat de komende maanden extra waakzaamheid nodig zal zijn", aldus de minister.

Hij heeft de FOD Economie alvast gevraagd om een nieuwe actie "durf vergelijken" voor te bereiden voor de maand oktober. "Lopende zaken betekent ook de zaken niet op hun beloop laten, als de gezinnen daar het slachtoffer van zouden zijn", zo luidt het. "Ik denk dat het nodig is dat de markt na twee jaar nog eens opengeschud wordt", voegt hij er in "Het Journaal" aan toe.

"Stijgende trend niet enkel bij Electrabel"

Electrabel zegt verbaasd te zijn over de verwijten. De energieleverancier ontkent in een reactie op de aantijgingen van Test-Aankoop en minister Vande Lanotte formeel dat het van de btw-verlaging op elektriciteit gebruik maakt om de prijzen te verhogen voor zijn vaste contracten van een jaar.

Electrabel benadrukt ook dat de prijsevolutie waarvan sprake enkel van toepassing is voor klanten met een vast contract van een jaar, dat hernieuwd wordt in augustus 2014.

"De vaste prijzen voor gas en elektriciteit weerspiegelen de marktvoorwaarden op het moment van hernieuwing van de contracten. Die voorwaarden kunnen stijgen of dalen. Waar er inderdaad een stijging is voor elektriciteit voor de maand augustus, dalen de gasprijzen. De elektriciteitsprijzen daalden in januari bijvoorbeeld met 9 procent ten opzichte van januari 2013", klinkt het.

Volgens Electrabel zijn en blijven de prijzen zeer competitief in een steeds concurrentiëlere en dynamische elektriciteitsmarkt. "Sommige concurrenten hebben hun prijzen forser verhoogd dan Electrabel. Die stijgende trend is dus niet enkel van toepassing bij Electrabel, die de enige leverancier is die vandaag geviseerd wordt." Het bedrijf geeft tot slot nog aan dat de stijging van de vaste prijs voor de maand augustus "een meerkost van 2 tot 3 euro" per maand betekent voor een gemiddeld gezin.

"Die stijging wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de daling van de gasprijzen en blijft voor een klant die beide energievormen afneemt, beperkt tot 1 euro per maand." Ook Electrabel zelf raadt de consumenten aan om de prijzen te vergelijken op de websites van de regulatoren.

Meest gelezen