"Niet alleen Zweden, ook Duitsland won Songfestival"

Zweden mag dan wel het Eurovisiesongfestival 2012 gewonnen hebben, de Duitsers vinden dat ook zij dit jaar met de trofee naar huis gegaan zijn. Dit dankzij het verrassende optreden van puntengeefster Anke Engelke die het als enige aandurfde het autoritaire regime van Azerbeidzjan een subtiele doch duidelijke por in de rug te geven. In tegenstelling tot de vaak flauwe opmerkingen die andere landen tot de Azerbeidzjaanse presentatoren richtten. Het Duitse internet vierde de comédienne de afgelopen dagen dan ook uitbundig.

Azerbeidzjan wordt met sterke hand geleid door Ilham Alijev, die in 2003 via verkiezingen, die door de meeste internationale waarnemers als niet-democratisch werden bestempeld, aan de macht kwam. De laatste jaren versterkte Alijev zijn greep op de samenleving. Zo zit in het parlement geen oppositie meer, tot groot ongenoegen van diverse mensenrechtenorganisaties.

Ook tijdens het Songfestival waren maar weinig kritische geluiden uit het land te horen door de vlekkeloze organisatie. En met de flitsende reclamefilmpjes tussen de liedjes leek Azerbeidzjan een heus paradijs op aarde. Dat uiteindelijk een Duitse comédienne er alsnog in slaagde de werkelijke problemen van het land aan te kaarten, riep dan ook alleen maar bewondering op. En niet alleen in Duitsland.

"Zij is onze ster van Bakoe"

Tijdens de puntentoekenning zei Engelke immers: "Vanavond kon niemand voor zijn eigen land stemmen. Maar het is goed te kunnen stemmen. En het is goed een keuze te hebben. Veel geluk op jullie reis, Azerbeidzjan. Europa zal er nauwlettend op toekijken."

De 46-jarige copresentatrice van het Songfestival 2011 had voordien in een praatprogramma op de Duitse tv gevreesd dat het beeld zwart zou gaan, indien ze iets als "democratie voor iedereen" zou zeggen.

Door haar uitspraak werd ze in Duitsland, en zelfs daarbuiten, een heuse ster. Een bloemlezing van de reacties:

  • "Bedankt, Anke. Niemand zou ook maar gemerkt hebben dat dit land bestuurd wordt door een autoritair regime, mocht Anke niet gesproken hebben. De presentatoren in Bakoe konden niets anders doen dan deze politieke aanklacht weglachen. Maar Twitter vierde Engelke uitbundig." (Der Spiegel)
  • "Anke Engelke is onze ster van Bakoe. Ze bekritiseerde het regime met omhoog gestoken wijsvinger, maar charmant en doelgericht. Ze heeft de eer van het Songfestival gered." (Braunschweiger Zeitung)
  • "Het internet looft Anke. Haar verwijzing naar de internationaal bekritiseerde schendingen van de mensenrechten, de verkiezingsfraudes en de beknotting van de persvrijheid bracht een opmerkelijk politiek accent in het liedjesfestival. De twaalf punten gaan naar Anke Engelke!" (Mitteldeutsche Zeitung)
  • "Dankzij Anke wint niet alleen Zweden het Songfestival, maar ook Duitsland. Klasse, hoe Anke de puntentelling een politieke draai gaf." (Der Westen)
  • "Engelke toonde haar tanden aan Alijev. Het regime wilde het Songfestival politiek-vrij houden. Dat lukte bijna. Maar de Duitse comédienne trok een streep door de rekening van de autoritaire leider voor een miljoenen publiek. Zo werden vele toeschouwers eraan herinnerd dat achter de mooie façade van Bakoe opvallende democratische schendingen zitten." (Deutsche Welle)
  • "Slechts één presentatrice durfde het aan om van haar script af te wijken en de personen die in de cel zitten omdat ze meer vrijheid eisen, te steunen. Engelke nam de tijd om op een subtiele manier kritiek te geven op het regime." (The Independent)

Duitsland gaf uiteindelijk geen enkel punt aan Azerbeidzjan, dat nochtans vierde eindigde.

Meest gelezen