SLP heeft de verkiezingen al gewonnen...

SLP haalt in de peilingen amper 2%, maar heeft de verkiezingen al gewonnen. Campagne in het West-Vlaams en hebben de verkiezingsborden de storm overleefd? We lazen het allemaal op Facebook...
Geert Lambert, voorzitter van de SLP, kondigde het enkele dagen geleden trots aan op zijn Facebookprofiel. Zijn partij mag in de peilingen dan wel nog mijlenver van de kiesdrempel verwijderd zijn, toch heeft de SLP nu al de verkiezingen gewonnen. Voor u al uw haar uitkrabt: graadmeter is niet het aantal stemmen, wel... typografie.

De website www.fontshop.be looft de affichecampagne van de SLP. "Met een mooie combinatie van twee tinten paars en een smaakvolle zwart-wittypografie zijn de affiches stijlvol en ademen ze klasse uit", luidt het. "Een duidelijke winnaar."

Brutaal, inconsequent en goedkoop

En hoe zit het met de andere partijen? Vlaams Belang moet het ontgelden. Hun affiches zijn "al even luid en brutaal als hun campagnetaal", is het verdict, maar tonen toch ook een "consequente en gepaste visualisatie".
De affiches van Lijst Dedecker zouden "veeleer geschikt zijn voor een of andere piratenzender, met een cyaanblauw in discostijl en oranje letters". Het lettertype van de N-VA-affiches is dan weer "goedkoop" en behoort veeleer thuis in "roddelmagazines".

Open VLD blinkt uit in inconsequentie. De affiches variƫren in alle mogelijke lettertypes en tinten van blauw. Maar, merken de makers van de website op, "enkele van de fundamentele principes van het liberalisme zijn individualisme en vrij ondernemerschap dus iedere kandidaat doet wat hij of zij wil waardoor deze hutspot toch weer logisch wordt".

Geschokt waren de makers van fontshop.be toen ze de affiches van CD&V en Groen! zagen. Twee "ideologisch ver uit elkaar gelegen partijen" kiezen voor een bijna dezelfde grafische uitwerking van hun campagne. Het gekozen lettertype past beter bij "een conservatieve partij als CD&V", dan bij Groen!, besluiten ze. Ook de SP.A maakte een typografische blunder, zo blijkt. Ook de socialisten kozen voor het lettertype Helvetica, helaas wordt dat volgens fontshop.be dezer dagen meer geassocieerd met financiƫle instellingen, autoconstructeurs en andere organisaties die gelinkt worden aan de huidige economische crisis...

Stormweer

We moeten het u niet meer vertellen zeker: het heeft gestormd de voorbije nacht. Een van de ergste stormen in jaren, verzekerde de weerman ons. Voor veel mensen veroorzaakte dat heel wat kommer en kwel en Wouter Van Bellingen (SP.A) vreesde vannacht dan ook voor de verkiezingsborden her en der langs Vlaamse wegen. Maar sommige politici konden vanmorgen opgelucht adem halen. Bert De Brabandere (CD&V) "zijn verkiezingsborden zijn sterk in moeilijke tijden". Oef!

Crombez doet het in het West-Vlaams

Kent u Gerrit Callewaert nog? De heer Callewaert uit Bavikhove, een deelgemeente van Harelbeke, deed in "In de gloria" zijn beklag over het feit dat West-Vlamingen altijd ondertiteld worden op televisie.

Iemand die daar blijkbaar minder last mee heeft, is John Crombez. Crombez, Oostendenaar en lijsttrekker voor de SP.A in West-Vlaanderen, spreekt zijn campagnefilmpjes in het West-Vlaams in. Maar Crombez denkt ook aan de andere Vlamingen: alles wordt mooi... ondertiteld.

Guy op Facebook

Annick De Ridder (Open VLD) is een fan, zoveel is duidelijk. Een fan van Guy Verhofstadt. Guy moet op Facebook, vindt De Ridder, en wel meteen. "Geen politicus beter dan Guy Verhofstadt kan Belgiƫ helpen uit het moeras te trekken. Daarom willen wij onze Guy op Facebook", schreef ze op haar profiel. "Hij moet ook in de virtuele wereld zijn fans vertegenwoordigen."
Ze richtte dan ook de groep "Wij willen Guy Verhofstadt op Facebook" op, met nog een extra duwtje in de rug: "Hopelijk tot binnenkort op Facebook". Benieuwd of "onze Guy" zal bezwijken.

Annemie Turtelboom (Open VLD) is ook een fan. Van haar eigen campagnefilmpje dan. Het filmpje "Een koel hoofd, een warm hart", staat maar liefst vijf keer op haar profiel. Turtelboom komt op bij de opvolgers voor het Vlaams Parlement en het Europees Parlement.

Meest gelezen