Hoofd van kunstenaar weigert ingeplante camera

In december liet professor/kunstenaar Wafaa Bilal van de New York University een digitale camera in zijn achterhoofd inplanten. Aanvankelijk leek de operatie geslaagd, maar hevige pijnen deden Bilal ruim een week geleden opnieuw op de operatietafel terechtkomen. Een noodoplossing drong zich op, waardoor "de toekomst", die Bilal nu al wilde ervaren, opnieuw gewoonweg de toekomst wordt.

Het kunstproject paste niet alleen in de opening van een Arabisch Museum voor Moderne Kunsten, "Wacky Waafa", zoals hij in diverse media omschreven wordt, wilde ook nu al de toekomst beleven. "Want in de toekomst zullen communicatiemiddelen een deel van ons eigen lichaam worden", aldus de professor, die zijn project "The 3rd I" doopte. Bedoeling was iedere minuut een foto te nemen van wat er zich achter zijn rug afspeelde. Iets wat op de New Yorkse universiteit een fel debat opende over de notie "privacy".

Camera is nu aan nek vastgebonden

Maar twee maanden later moet Bilal een (voorlopig?) punt zetten achter zijn experiment. Een van de titanium draagvlakken die tussen de huid en de schedel van de professor ingeplant waren en waaraan de camera bevestigd was, leverde helse pijnen op. Deze pijnen konden zelfs niet door de nodige medicatie weggewerkt worden. Gevolg was dat nu een van de drie draagvlakken moest verwijderd worden. Waardoor de camera niet langer op zijn plaats kon gehouden worden.

Intussen is er voor een tijdelijke oplossing gezorgd: de camera wordt voorlopig aan zijn nek vastgebonden. Toch hoopt Bilal dat, wanneer de wonde genezen is, hij opnieuw een derde draagvlak kan laten inplanten. "Ik ben vastbesloten met dit experiment verder te gaan", zei hij in The Chronicle of Higher Education. Wellicht zal er dan ook gekozen worden voor een lichtere camera.

Bilal vluchtte tijdens de eerste Golfoorlog uit Irak en kwam terecht in vluchtelingenkampen in Koeweit en Saudi-Arabië. Daarna vond hij een vaste verblijfplaats in de VS. Momenteel doceert hij videokunst aan de New York University.

Meest gelezen