Benedictus neemt een gedurfde beslissing - Jan Becaus

Het is moeilijk om in het hart van mensen te kijken. Zeker in een pauselijk hart. Maar toch is het aftreden van paus Benedictus te begrijpen als je naar zijn verleden kijkt.
analyse
Analyse

De ene paus is de andere niet. Dat is met het aangekondigde aftreden van Benedictus XVI nog eens duidelijk geworden. Joseph Ratzinger treedt af, “omdat mijn krachten, gezien mijn gevorderde leeftijd, niet meer geschikt zijn voor een adequate uitoefening van het ambt.” Zijn voorganger Johannes-Paulus II had daar minder problemen mee. Hij ging een calvarie zonder voorgaande, maar bleef op post.

Benedictus is niet Johannes-Paulus

Johannes-Paulus II wilde daarmee zijn eigen lijden tot voorbeeld stellen voor alle mensen die fysiek aftakelen. Helemaal in navolging van de lijdende Christus : Vader, niet mijn wil, maar Uw wil geschiede.

Benedictus zit duidelijk anders in elkaar. Zijn gevoel voor  verantwoordelijkheid ten opzichte van het kerkinstituut is dusdanig groot, dat hij het schip van Petrus door zijn eigen zwakte niet aan het wankelen wil brengen. De man draait dan ook al zolang mee in de hoogste bestuurskringen van de kerk, dat hij weet hoe de persoon van de paus doorweegt op alle beslissingen.

Een gedurfde beslissing

Laten we niet vergeten dat Ratzinger jarenlang gewaakt heeft over de doctrine van het katholicisme, als de “rottweiler van God”. Als dusdanig was hij ook de rechterhand van zijn voorganger. Hij heeft jarenlang moeten aanzien hoe diens fysieke aftakeling de adequate invulling van de functie in de weg stond. Met hem zal dat dus niet het geval zijn.

We zullen niet zo perfide zijn te beweren dat Joseph Ratzinger misschien een tikje ijdeler is dan Wojtyla en dat hij liever in de beslotenheid van een klooster zijn einde tegemoet gaat. Al bij al een gedurfde beslissing, zoveel is zeker. En een breuk met de traditie, wat een traditionalist als Ratzinger toch zwaar moet vallen.

Hopelijk een voorbeeld

Anderzijds, waarom zouden pausen en koningen in het harnas moeten sterven? Het doet geen afbreuk aan het belang van het ambt. Hopelijk stelt Benedictus hier een precedent dat zijn opvolgers tot voorbeeld mag strekken.

(De auteur is anchorman van het journaal en volgt de katholieke kerk.)
 

@Allen: reageren op deze bijdrage impliceert dat u instemt met de regels voor deelname aan onze discussieforums; lees dus de regels - mod.

 

Meest gelezen