"Nu kerk niet ingrijpt, moet staat geld afnemen"

"Als de kerk Roger Vangheluwe zijn taken en inkomen niet afneemt, dan moet de overheid het doen." Dat zegt Renaat Landuyt (SP.A). "We zien nu hoe de kerk omgaat met misdadigers." Volgens minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is dit echter niet zo makkelijk te realiseren.

Landuyt reageert geschokt op het interview dat de gewezen bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, heeft gegeven op VT4. "Hij herhaalt de feiten nog eens publiekelijk. Ongelofelijk dat een kerkleider zo weinig besef van goed en kwaad heeft", zegt Landuyt in "De ochtend" op Radio 1.

Landuyt maakte als Kamerlid deel uit van de bijzondere onderzoekscommissie Seksueel Misbruik en volgt het dossier al lange tijd op de voet. "Vergeet niet dat deze man een kwarteeuw verantwoordelijk was voor alle priesters in het bisdom West-Vlaanderen. Ik hou mijn hart vast voor wat we nog niet weten. Hij bekent nu dat er een tweede slachtoffer van misbruik is. Maar meestal bekennen zulke mensen wat niet meer te ontkennen valt."

Landuyt plaatst kanttekeningen bij de rol van het gerecht. "Het onderzoek in Brugge (dat vorige week werd afgerond, red.) werd te snel stopgezet, ook al loopt er in Brussel nog een onderzoek tegen Vangheluwe. Hij liegt overigens als hij zegt dat er geen klacht tegen hem werd ingediend."

Vorige week was er ook de maatregel van het Vaticaan dat Vangheluwe België moet verlaten. "Vangheluwe werd te snel gerustgesteld. Door het gerecht, maar zeker door de kerk. Het beeld klopt dat de kerk daders meer beschermt dan de slachtoffers, zo blijkt nu", zegt Landuyt.

"We zien nu duidelijk hoe de kerk hiermee omgaat, hoe misdadigers door hun vrienden worden beschermd. Dus als de kerk niet ingrijpt, dan is het aan de overheid om in te grijpen. De staat betaalt het inkomen van Vangheluwe (hij heeft een pensioen van 2.800 euro per maand, red.). Ik dring erop aan dat de overheid ingrijpt om Vangheluwe zijn inkomen en zijn taken te ontnemen", zegt Landuyt. "Als we al van plan zouden zijn om prins Laurent zijn dotatie af te nemen, dan moet dit zeker kunnen bij Vangheluwe."

"Pensioen afnemen is principieel debat"

"Renaat Landuyt lanceert wel vaker voorstellen die niet zo makkelijk te realiseren zijn", reageert ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V), die in "De ochtend" duidelijk maakte dat het afnemen van Vangheluwes pensioen niet zomaar kan.

"Zolang iemand een functie van dienaar van de eredienst uitoefent, is het de kerk of de levensbeschouwing zelf die beslist of die wordt betaald", legt De Clerck uit. "De betaling gebeurt door justitie, maar door de scheiding der machten ligt de beslissing bij de levensbeschouwing."

"Intussen is Vangheluwe met pensioen, en dus heeft de kerk geen enkele impact meer op de uitbetaling van zijn pensioen. Want hij is nu een gepensioneerde zoals alle andere mensen die met pensioen zijn en men kan nu eenmaal niet iemands pensioen zomaar afnemen."

De Clerck wijst erop dat het hier om een principiële discussie gaat. "Als we beslissen dat we het pensioen van iemand met een volle loopbaan kunnen afnemen, dan geldt dat ook voor alle andere dossiers, alle andere mogelijke veroordelingen. Het parlement kan de pensioenwetgeving wijzigen, maar niet voor één iemand."

En wat met de verjaringstermijn? Moet die niet helemaal worden afgeschaft? "Die is nu opgetrokken tot 15 jaar, dat is een compromis", reageert De Clerck. "Men wil deze zaak via het strafrecht afhandelen, maar ik denk dat dit meer in de ethische en burgerrechtelijke sfeer moet behandeld worden."

Meest gelezen