"Land bestaat bij gratie tweetalige Vlamingen"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn de uitspraken van zijn partijgenoot Vic Van Aelst "steenhard geformuleerd, maar bevat de kern ervan fundamentele waarheden". Hij heeft dat gezegd op een meeting van de werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Gisteren had Van Aelst in "De Ochtend" op Radio 1 bijzonder scherp uitgehaald naar de Franstaligen, die zich volgens hem superieur gedragen tegenover de Vlamingen. "Vlamingen laten zich al 180 jaar pluimen en ik heb dat 40 jaar van dichtbij meegemaakt en bestudeerd. Franstaligen zouden mij eerbied en respect verschuldigd moeten zijn, maar dat is dus niet het geval. Het is vermoeiend om te zien dat het gedrag van Franstaligen ook niet verandert."

Volgens Van Aelst wordt dat meerderwaardigheidsgevoel aangewakkerd door de Franstalige politici "die onze taal verkrachten".

"Je kan discussiëren over de manier waarop hij zijn uitspraken heeft gedaan", zegt De Wever. "Hij steekt de vinger los in de wonde. Of dat verstandig is, weet ik niet, maar er zitten wel veel waarheden in de kern van zijn betoog. Je kan niet beroep doen op de solidariteit van de Vlamingen, zelfs nog om een uitbreiding van het territorium vragen, en tegelijk de taalwetten niet respecteren. Of kent u nog andere landen waar men in de hoofdstad geen respect heeft voor de taal die de meerderheid van dat land spreekt?"

De Wever neemt met andere woorden geen afstand van de uitspraken van zijn partijgenoot.  "Wat Van Aelst zegt, bevat dus een aantal "inconvenient truths". Dit land heeft altijd bestaan bij de gratie van de tweetalige Vlamingen. Zelfs nu verlopen de regeringsonderhandelingen in het Frans, dat is toch niet normaal?", hekelt hij.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo heeft al gereageerd op de uitspraken van De Wever. Op Twitter noemt hij de echte "inconvenient truths" de immersiescholen, die niet in Vlaanderen, maar wel in Wallonië bestaan. "Generaliseren, demoniseren en de echte "inconvenient truths" negeren: is dit het Vlaanderen van de toekomst?" vraagt De Croo zich af. Hij hoopt van niet.

Meest gelezen