FDF dreigt samenwerking met de MR op te blazen

FDF-voorzitter Olivier Maingain heeft ermee gedreigd om de samenwerking met de MR op te blazen, "als de MR de uitbreiding van Brussel niet blijft eisen". Maingain noemt het deelakkoord over de splitsing van BHV "een akkoord van bedriegers".

Het dreigement van het FDF is opvallend. Eerder vandaag had Maingain het BHV-akkoord gekapitteld, maar hij wou de relatie met de MR van Charles Michel, die het akkoord mee onderhandelde, niet opblazen. De MR zei daarop dat de partij "daar akte van neemt", maar dat Michel voort blijft onderhandelen. Nu zet Maingain de relatie wel op de helling. "De MR moet de uitbreiding van Brussel blijven eisen, of de samenwerking wordt opgeblazen."

Maingain somde op de persconferentie de bezwaren van het FDF op: er komt geen uitbreiding van Brussel, er komt geen corridor die Brussel met Wallonië verbindt, de compensaties voor de splitsing van BHV zijn onvoldoende en van een federale kieskring is niet langer sprake.

De "Fédéralistes Démocrates Francophones" is een van vier poten van de liberale Mouvement Réformateur (MR) van Charles Michel. Die MR overkoepelt naast het FDF de Parti Réformateur Libéral (PRL), de Mouvement des Citoyens pour le Changement (MCC) en de Partei für Freiheit und Fortschritt (PFF).

MR-voorzitter Charles Michel zat aan de onderhandelingstafel toen het akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde en de burgemeesters in de faciliteitengemeenten werd bereikt. Nu eist Maingain dus dat de uitbreiding van Brussel toch op tafel komt. Maingain noemde het akkoord "een akkoord van bedriegers", en dat scheldwoord was aan de vier Franstalige partijen rond de onderhandelingstafel gericht.

De MR en het FDF stevenen dus af op een breuk. De samenwerking tussen de Franstalige liberalen en het FDF werd in 1993 opgestart onder leiding van wijlen Jean Gol.

Thiéry: "Benoeming is Russische roulette"

Burgemeester van Linkebeek Damien Thiéry (FDF), een van de drie niet-benoemde burgemeesters, is niet te spreken over het akkoord. Dat bleek vanmorgen al.

Vooral het luik over de benoeming van burgemeesters draagt zijn goedkeuring niet weg. Volgens hem is de regeling "een Russische roulette", aangezien de kamer van de Raad van State die beslist over het lot van de burgemeesters, afwisselend een Nederlandstalige en een Franstalige voorzitter heeft.

Volgens Thiéry is er dus één kans op de twee dat een burgemeester zijn benoeming misloopt.

Meest gelezen