"Verankering faciliteitengemeenten en Brussel"

MR-kopstuk Louis Michel wil niet uitsluiten dat de zes faciliteitengemeenten in de rand rond Brussel met de tijd deel zullen gaan uitmaken van Brussel. "Met het BHV-akkoord is een stap gezet in de verankering tussen die gemeenten en Brussel", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

De alliantie tussen de MR en het FDF loopt op haar laatste benen. Vorige week, na het afsluiten van het akkoord over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en de niet-benoemde burgemeesters, zei het FDF de MR de wacht aan. Als de MR achter dat akkoord bleef staan, blies het FDF de samenwerking op. De MR bevestigde gisteren echter haar volledige steun, waarna FDF-voorzitter Olivier Maingain liet verstaan dat de algemene raad van het FDF komende zondag "zijn conclusies zou trekken". Lees: formeel een einde zou maken aan het jarenlange kartel.

Volgens Maingain heeft de MR met het akkoord over de splitsing van BHV en de drie niet-benoemde FDF-burgemeesters in Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem woordbreuk gepleegd: de geƫiste uitbreiding van Brussel werd van tafel geveegd en de Franstalige liberalen hebben de burgemeesters laten vallen.

"Wij hebben altijd gezegd, als er gesproken wordt over de splitsing van BHV, moet er ook gesproken worden over de uitbreiding van Brussel", repliceert MR-boegbeeld Louis Michel in "De ochtend" op Radio 1. "Het moest een zuivere splitsing zijn, het is geen zuivere splitsing. Met het akkoord dat nu is afgesloten, is akte genomen van de ruime Franstalige meerderheid in de zes faciliteitengemeenten in de Vlaamse rand rond Brussel (Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Wezembeek-Oppem, nvr). De rechten van de Franstaligen in die gemeenten zijn verankerd, de band tussen die faciliteitengemeenten en Brussel ook."

MR-kopstuk Armand De Decker zei eerder al dat het uiteindelijk maar een kwestie van tijd zou zijn voor de zes faciliteitengemeenten een deel zouden worden van Brussel. Deelt Michel die mening? "Wel, ik kan de geschiedenis niet voorspellen natuurlijk, maar er is nu een eerste stap gezet in de verankering tussen die gemeenten en Brussel, we zullen zien."

Michel weerlegt ook dat de MR de niet-benoemde burgemeesters heeft laten vallen. "Dat is intellectueel niet juist. Zij blijven toch burgemeester. Er is nu bovendien een objectieve procedure opgesteld om het probleem van de niet-benoeming op te lossen."

"Maingain maakte onze politieke ruimte kleiner"

Michel zei voorts nog dat hij het jammer vindt dat de wegen van de MR en het FDF scheiden, "want die samenwerking heeft vruchten opgebracht. Al voelden wij de laatste 2, 3 jaren dat meneer Maingain zijn eigen weg wilde gaan. Hij heeft ons dikwijls aangevallen en onze politieke ruimte kleiner gemaakt."

"Door zijn woordenschat, zijn toon, zijn semantiek heeft hij ons dikwijls op ons ongemak gesteld. Het zal nu misschien makkelijker zijn om coherenter op te treden. De laatste jaren waren er namelijk ook grondige inhoudelijke verschillen opgetreden, over het sociaal-economische, over de veiligheid in Brussel,... Wij willen nu onze lijn trekken, ons programma verdedigen."

Michel sluit toekomstige samenwerkingen met het FDF niet uit. "In veel gemeenten wordt goed samengewerkt tussen MR en FDF. Als de vraag zich stelt, behoren gemeenschappelijke lijsten van MR en FDF voor de gemeenteraadsverkiezingen voor volgend jaar tot de mogelijkheden. Wij willen geen wraak, wij willen het FDF niet buitenspel zetten."

Meest gelezen