"Di Rupo brengt ons op niveau van Griekenland"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in "De ochtend" erg hard uitgehaald naar de PS en de begrotingsvoorstellen van formateur Elio Di Rupo. "Di Rupo brengt ons recht in de eurostorm", zegt hij.

De Wever verwijt Di Rupo dat hij "niet wil besparen", "hij wil enkel het systeem in Wallonië veiligstellen". "Saneren in ons land is in een regering met de PS altijd een verhoging van de belastingen. Ze mogen dan wel zeggen dat vooral de rijkeren moeten betalen, maar in de praktijk is het altijd de middenklasse en het bedrijfsleven."

"Di Rupo brengt ons recht in de eurostorm. Zijn voorstellen zetten ons op de weg van Griekenland", fulmineert De Wever in "De ochtend". De Wever is ook hard voor Wallonië. "Vlaanderen heeft een economie die naast de Duitse economie kan staan. Maar de Belgische context brengt ons in de rayon van de Zuid-Europese landen zoals Portugal, Griekenland en Italië, landen die in de problemen komen."

"Waarom geen Franstalige minderheid?"

Op 7 juli heeft de N-VA de nota-Di Rupo in de vuilnisbak gekegeld en zo zette de partij zichzelf de facto buitenspel bij de onderhandelingen. "Ik denk dat ze in de zomer de verkeerde partij aan de kant geschoven hebben", zegt De Wever.

"Dit is toch een eigenaardig land. Waarom kan er wel een regering met een minderheid aan Vlaamse kant worden gevormd, maar niet een regering met een Franstalige minderheid?" De Wever neemt het Open VLD en CD&V erg kwalijk dat ze hebben beslist om zonder de N-VA voort te onderhandelen. "Ik hoor Open VLD nu zaken zeggen die wij een half jaar geleden ook al hebben geopperd."

Volgens Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) zou het met de begroting plots wél erg snel kunnen gaan als de druk van de financiële markten toeneemt. Maar daar zet De Wever kanttekeningen bij. "Laat ons eerlijk zijn, zelfs al is er vandaag een akkoord, dan nog kan je dat niet op een drafje door het parlement jagen. Bovendien zou je toch verwachten dat de regering het fatsoen heeft om zo'n zware sanering op een ordentelijke manier aan het parlement voor te leggen. Anders kun je het parlement even goed sluiten."

"De juiste maatregelen zullen wij steunen"

De Wever reikt premier Leterme de hand. Hij herhaalt de vraag aan de ontslagnemende regering om de begroting op te stellen. "Als het de juiste maatregelen zijn, zullen wij die vanuit de oppositie steunen, zonder iets in ruil te vragen", zegt De Wever.

"De juiste maatregelen", daarmee bedoelt De Wever dat de Europese aanbevelingen moeten worden uitgevoerd. De belangrijkste aanbevelingen zijn een inperking van het automatische indexmechanisme en een verhoging van de pensioenleeftijd. "Daar bestaat in Vlaanderen een groot draagvlak voor. Maar de PS wil liever voor twee derde nieuwe belastingen invoeren."

De Wever stelt Leterme voor om een meerderheid in het parlement te zoeken rond Open VLD, CD&V, de N-VA en de MR. "Didier Reynders kunnen we nog wel meekrijgen", zegt de N-VA-voorzitter. "Het is niet omdat we nu niet mee onderhandelen, dat wij onze verantwoordelijkheid niet meer willen nemen." Heeft De Wever onlangs nog Leterme opgebeld? "Hij weet ons wel wonen."

Meest gelezen