Begroting pas "binnen enkele dagen"

De kans dat formateur Elio Di Rupo (PS) en de onderhandelaars van de zes partijen tegen woensdagmorgen een akkoord hebben over de begroting lijkt bijzonder klein. Het water tussen de PS en de liberalen blijft bijzonder diep.

Omdat de onderhandelingen erg moeizaam verlopen, lijkt het er steeds meer op dat de begroting voor volgend jaar niet tijdig gestemd zal raken in het parlement. De ontslagnemende premier Yves Leterme (CD&V) heeft laten weten dat zijn regering werkt aan een begroting voor 2012 op basis van voorlopige twaalfden, zoals we die ook dit jaar hebben gehad door het uitblijven van een regering.

Volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback is het nog niet te laat om de begroting tijdig gestemd te krijgen, maar dan zullen er wel zware inspanningen nodig zijn van parlement en administratie, zo luidt het. "Een oplossing kan enkel als elke partij uit zijn ideologische vijver komt. Als de ene erbij blijft dat de bedrijven niet extra belast mogen worden, de andere dat de staat niet meer moet bijdragen en nog een andere dat de werknemers niet geraakt mogen worden, zal men er niet komen."

Tobback houdt er wel rekening mee dat de voorlopige twaalfden een noodzakelijke maatregel zullen zijn, maar volgens hem gaat het niet om een echte oplossing. "De onderhandelaars mogen niet langer meer treuzelen", roept hij op.

Ook MR-minister Sabine Laruelle is van oordeel dat het nog niet te laat is om de begroting voor 2012 tijdig rond te krijgen. Ze schaart zich wel achter de intentie van premier Leterme om voor de zekerheid ook het systeem van voorlopige twaalfden voor te bereiden.

"Het is nog niet te laat, maar het is meer dan tijd", aldus Laruelle op de RTBF-radio. "De premier in lopende zaken moet zich voorbereiden op alle mogelijkheden en het proces aanvatten voor het geval dat de begroting toch niet tijdig gestemd raakt."

Ook de PS gaat ervan uit dat voorlopige twaalfden vermeden kunnen worden. PS-minister Paul Magnette vindt dat Leterme te snel van stapel loopt. Hij meent dat de onderhandelaars er alles aan moeten doen om de begroting nog te stemmen. Zich haasten met een begroting van voorlopige twaalfden heeft volgens hem geen zin. "Dat zou een vorm van defaitisme zijn waaraan we niet mogen toegeven." "Als iedereen er wil komen, dan zullen we er komen", voegt partijgenote Laurette Onkelinx toe. "Alles is nog mogelijk."

Ondanks die positieve geluiden langs Franstalige kant denken de Vlaamse onderhandelaars dat een akkoord tegen woensdagmorgen voluntaristisch of overoptimistisch. De discussies over bedrijfswagens, vermogensbelasting en een meerwaardebelasting verlopen zeer moeizaam en liggen moeilijk, zeker voor de liberalen. Voorspellingen over wanneer een akkoord rond zal zijn blijven dus riskant. "Het zal voor binnen enkele dagen zijn", is het meest concrete dat te horen valt.

Meest gelezen