"Dit is een zotternij van Alexander De Croo"

De liberalen hebben gisteravond het nieuwe voorstel van formateur Elio Di Rupo (PS) meteen een onvoldoende gegeven. Nochtans zou Di Rupo in het voorstel de liberalen tegemoetgekomen zijn. De andere onderhandelaars zijn alvast erg scherp voor Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. "Een zotternij", klonk het onder meer.

Volgens Wetstraatjournalist Johny Vansevenant zijn de besparingen in de opeenvolgende voorstellen van Di Rupo steeds gestegen. Aanvankelijk stonden er slechts 25 procent besparingen in de voorstellen, maar in het nieuwe voorstel zaten voor 41 procent besparingen voor volgend jaar en voor 51 procent in 2014.

Concreet zou Di Rupo volgende voorstellen gedaan hebben:

  • Om te kunnen genieten van vervroegd pensioen moet een werknemer 40 jaar gewerkt hebben in plaats van 35.
  • De wachtuitkering voor schoolverlaters ouder dan 30 wordt tot drie jaar beperkt.
  • De werkloosheidsuitkeringen gaan na een bepaalde periode om de drie maanden naar beneden, tot  een forfaitair minimum.
  • De bedrijfswagens moeten geen 500 miljoen, maar 200 miljoen euro opbrengen.
  • De vermogensbelasting treft maar 40.000 in plaats van 100.000 gezinnen.
  • De geplande vliegtuigtaks wordt afgeschaft.

Kwaad bloed

Maar deze maatregelen volstaan dus niet voor de liberalen. Zij willen meer dan 41 procent besparen. Daarom eisen ze 200 tot 250 miljoen extra besparingen bij de federale overheid.

Ook de maatregelen in verband met de wacht- en de werkloosheidsuitkeringen vinden ze onvoldoende en te traag. Op deze manier blijft bijvoorbeeld brugpensioen op 52 jaar nog mogelijk bij bedrijven in moeilijkheden en op 55 jaar bij bedrijven in herstructurering, aldus de liberalen.

De houding van de liberalen zet kwaad bloed bij enkele andere voorzitters. "Open VLD-voorzitter De Croo trekt er voor de tweede keer de stekker uit", "De Croo heeft niet de ambitie om tot iets te komen" of "Dit is een ideologische trip van de Open VLD-voorzitter, een zotternij", klonk het scherp aan de telefoon bij Vansevenant.

Meest gelezen