Overheidsschuld eind vorig jaar dan toch boven 100 procent

De Belgische overheidsschuld is eind vorig jaar uitgekomen op 101,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen. Begin dit jaar zei de regering nog dat de overheidsschuld 99,7 procent van het bbp bedroeg. Volgens het Instituut is het nieuwe cijfer te verklaren door een andere berekeningswijze.

De staatsschuld lag volgens de cijfers van het INR zowel in 2012 als 2013 boven de drempel van 100 procent. De schuldenberg groeide van 380,157 miljard euro (101,1 procent) eind 2012 tot 387,159 miljard euro (101,5 procent) eind vorig jaar.

België had de Europese Commissie beloofd om de staatsschuld eind 2013 onder de drempel van 100 procent te brengen. Om dat te halen, verkocht ons land onder andere zijn belang in BNP Paribas Fortis.

Het cijfer van 2013 is opmerkelijk aangezien de federale regering eind januari nog sprak over een overheidsschuld van 99,7 procent van het bbp. "Men (de Europese Commissie, nvdr.) vindt dat België de bocht op een voorbeeldige manier heeft genomen", zei minister van Financiën Koen Geens (CD&V) toen.

Volgens het Instituut voor de Nationale Rekeningen, een afdeling van de Nationale Bank, is het verschil in cijfer te verklaren door een andere berekeningswijze. Het probleem stelt zich waarschijnlijk maar tot in september. Dan zal de berekeningswijze van het bbp worden aangepast. Het bbp van België zal daarbij hoger uitvallen, waardoor de procentuele overheidsschuld zal dalen.

De publicatie van de cijfers was uitgesteld, omdat de Europese statistische dienst Eurostat bijkomende vragen had gesteld over de openbare financiën.

De Europese Commissie zal pas volgende week de cijfers voor alle lidstaten bekendmaken. Begin juni zullen aanbevelingen volgen. Tot die tijd wil de Europese Commissie niet reageren.

Begrotingstekort wel wat later uitgevallen

België slaagde er vorig jaar wel in het begrotingstekort terug te brengen tot 2,6 procent van het bbp. De Europese Commissie en de overige eurolanden hadden ons land verzocht om het tekort vorig jaar in te perken tot 2,7 procent. Zo wist België in het voorjaar van 2013 in extremis te ontsnappen aan een boete wegens een al jaren aanslepend tekort.

Meest gelezen