Enkel N-VA, CD&V en Vlaams Belang willen nog verdere regionalisering

Enkel bij Vlaams Belang, de N-VA en - in mindere mate - CD&V is nog animo te vinden voor een verdere regionalisering van het land. Dat blijkt uit een onderzoek van VUB en UCL, waarin de parlementsleden naar hun Belgische dan wel nationalistische gevoelens werd gevraagd. De onderzoekers hebben het over een "herfederaliseringsbocht".
© BEW Authors - www.belgaimage.be

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) en zijn collega's van UCL peilden de parlementsleden zowel in 2011 als in 2014-2015. Uit de resultaten blijkt dat de vertegenwoordigers van alle partijen in 2011 gemiddeld kozen voor een scenario van defederalisering, meer bevoegdheden voor de deelstaten dus.

In 2015 is dat nog maar het geval bij drie partijen: de N-VA, Vlaams Belang en CD&V. Er gaapt wel een grote kloof tussen de eerste twee en de christendemocraten, die bijna in het centrum zitten. De andere partijen, waaronder dus regeringspartij MR en de andere Vlaamse fracties, neigen intussen eerder naar een herfederalisering, of bevoegdheden die opnieuw richting federale regering zouden gaan.

Het lijkt erop dat de zesde staatshervorming de meerderheid van de parlementsleden min of meer tevreden heeft gesteld, met uitzondering van Vlaams Belang en de N-VA. CD&V neigt nog wel licht naar defederalisering, maar liet een grote evolutie richting herfederalisering optekenen sinds 2011. Tussen de parlementen onderling is wel een verschil op te tekenen.

In het Vlaams parlement zien we de meest uitgesproken voorkeur voor defederalisering. De federale parlementsleden kiezen gemiddeld voor het status quo, waar de parlementsleden van het Waals en Brussels parlement voor een lichte herfederalisering zijn. Binnen het federaal en het Vlaams parlement bestaat wel grote verdeeldheid tussen de leden.

"De meerderheid van de parlementsleden lijkt te denken dat de zesde staatshervorming een stap te ver ging en dat in de toekomst best bepaalde bevoegdheden opnieuw worden toegewezen aan de federale overheid", concluderen de onderzoekers.

En 2018?

Maar wat betekenen de resultaten nu voor de verkiezingen van 2018? De N-VA plaatste een tijdje terug het communautaire weer op de agenda, maar zal de partij medestanders vinden?

"Op basis van deze cijfers lijkt de partij toch nog wat werk te hebben om politiek draagvlak te creëren", zegt Sinardet in "De ochtend" op Radio 1. "Er is weinig interesse om België uit te kleden en we zien zelfs dat sommigen in de andere richting willen gaan. De N-VA staat meer en meer geïsoleerd in dat dossier."

Meest gelezen